Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Značaj mediteranske regije u poljoprivrednim resursima i proizvodnji Hrvatske (CROSBI ID 479415)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Grgić, Ivo ; Par, Vjekoslav Značaj mediteranske regije u poljoprivrednim resursima i proizvodnji Hrvatske // Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem: Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu, Sažetci, Split, 2000. / Maleš, Petar ; Maceljski Milan (ur.). Zagreb: Hrvatsk akademija znanosti i umjetnosti, 2000. str. 22-23-x

Podaci o odgovornosti

Grgić, Ivo ; Par, Vjekoslav

hrvatski

Značaj mediteranske regije u poljoprivrednim resursima i proizvodnji Hrvatske

Regionalni razmještaj poljoprivredne proizvodnje određen je prirodnim, pedološkim, ekonomskim i tradicijskim obilježjima pojedinih regija. Dosadašnja agrarna politika nije u značajnijoj mjeri uvažavala regionalne različitosti te selektivnim mjerama agrarne politike usmjerila proizvodnje u određena područja. Time bi se u značajnijoj mjeri iskoristili raspoloživi proizvodni resursi kao što su zemljište, radna snaga i slično. U ukupnim poljoprivrednim površinama Hrvatske mediteranska regija sudjeluje s 34,1posto, a manje u ukupnim obradivim površinama te oranicama i vrtovima. Voćnjaka se 40,8posto nalazi u mediteranskoj regiji, a vinograda 47posto. Mediteranska regija posjeduje oko 11posto livada te preko 64posto površine pašnjaka. Kod požetih površina žita značajniji je samo udio ječma (17,9posto). Kod industrijskog bilja samo je manji udio suncokreta, soje i uljane repice. U mediteranskoj regiji značajne su površine zasijane rajčicom (42,2posto ukupnih površina Hrvatske), lukom (36,4posto), kupusom i keljom (33,5posto) te krumpirom (26,8posto), dočim je udio kod drugih kultura oko 20posto ukupno zasijanih površina Hrvatske. U mediteranskoj regiji od krmnog bilja značajnija je važnost lucerke (34,7posto ukupnih površina Hrvatske). Mediteranska regija je prepoznatljiva po mediteranskom voću (limun, naranče, mandarine) te s udjelom od skoro polovice trešanja i višanja. Rodnih trsova u mediteranskoj regiji je 44,8posto od ukupnog broja. samo 10 posto goveda smješteno je u mediteranskoj regiji te neznatan broj svinja. U mediteranskoj regiji nalazi se 57posto od ukupnog broja ovaca, peradi 18,4posto i konja 11,2posto. Postoje značajne regionalne razlike u prosječnim prirodima ako i u broju stoke po jedinici površine. U proizvodnji pšenice prirod je ispod prosjeka Hrvatske (2,9t/ha) kao i kod kukuruza (3t/ha). Kod proizvodnje povrća mediteranska regija postiže veće prirode od ostalih regija, kod krumpira (10 t/ha), luka (8t/ha), rajčice (12,5t/ha) te paprike (7,5t/ha). U proizvodnji jabuka i bresaka, mediteranska regija ima veće, po stablu, prirode od prosjeka Hrvatske. Broj ovaca po hektaru poljoprivredne površine najveći je u mediteranskoj regiji (0,24 ovce/ha). Međutim u proizvodnji mlijeka mediteranska regija je značajno ispod prosjeka Hrvatske /1651 litra/kravi) kao i u proizvodnji kokošjih jaja (126 komada/nesilici)

Poljoprivredna proizvodnja; regije; agrarna struktura; biljna i stočarska proizvodnja

nije evidentirano

engleski

Importance of Mediterranean Region in Agricultural Resources and Production in Croatia

nije evidentirano

agricultural production; regions; agrarian structure; plant and livestock production

nije evidentirano

Podaci o prilogu

22-23-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem: Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu, Sažetci, Split, 2000.

Maleš, Petar ; Maceljski Milan

Zagreb: Hrvatsk akademija znanosti i umjetnosti

Podaci o skupu

Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu

predavanje

29.03.2000-30.03.2000

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)