Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj probiotika VebacR50 (Streptococcus faecium M-74) na sastav crijevne mikroflore šarana (Cyprinus carpio L.) (CROSBI ID 333464)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šuput, Vlatka Utjecaj probiotika VebacR50 (Streptococcus faecium M-74) na sastav crijevne mikroflore šarana (Cyprinus carpio L.) / Opačak, Anđelko (mentor); Osijek, . 2000

Podaci o odgovornosti

Šuput, Vlatka

Opačak, Anđelko

hrvatski

Utjecaj probiotika VebacR50 (Streptococcus faecium M-74) na sastav crijevne mikroflore šarana (Cyprinus carpio L.)

Cilj rada bio je ispitati utjecaj probiotika VebacR50 (Streptococcus faecium) na stres i fluktuaciju mikropopulacija intestinalnog trakta u intenzivnom uzgoju mlađa šarana. Pokus je proveden u intenzivnim uvjetima na ribnjačarstvu "Grudnjak" P.P., u kavezima koji su bili povezani u platformu smješteni u ribnjak veličine 850 m2. Pokus je izveden na kontrolnim (bez probiotika) i pokusnim skupinama (u svakoj po 150 kom. šarana) s po 2 ponavljanja. Iz svake skupine uzeto je po 5 uzoraka za bakteriološku analizu. Ribe su hranjene ručno pet puta dnevno peletiranom hranom s 38% bjelančevina. iz TSH Valpovo. Miješanje krmiva i VebacR850 izvršeno je u mješalici za premikse istog dana uz prethodno čišćenje i kontrolu cjelokupnog postrojenja. U hranu pokusnih skupina šarana dodano je 10 g/100 kg VebacR850. Šarani pokusnih skupina imali su statistički značajno niže gubitke za 22, 22% (P<0, 05). Crijevna mikroflora šarana u kontrolnoj i pokusnim skupinama sadržavala je autohtone mikroorganizme (Escherichia coli, Enterobacteriaceae, Streptococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Bacillus sp., Clostridium sp.). U pokusnim skupinama statistički je značajno smanjena gustoća Enterobacteriaceae, Streptococcus faecalis i Staphylococcus aureus u odnosu na kontrolne skupine, te Escherichia coli koja je potpuno eliminirana u pokusnim skupinama, nakon 14- dnevne hranidbe probiotikom VebacR50.

probiotik VebacR50 ; šaran ; intestinalna mikroflora ; rast ; konverzija hrane

nije evidentirano

engleski

Influence of probiotic VebacR50 (Streptococcus faecium M74) on content of intestinal microflora in carp (Cyprinus carpio L.)

nije evidentirano

probiotic VebacR50 ; carp ; intestinal microflora ; growth ; feed conversion

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

11.02.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Šumarstvo