Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 633849

Utjecaj novorođenačkih komplikacija za motorički ishod djece rođene nakon asimetričnog intrauterinog zastoja u rastu


Šimić Klarić, Andrea; Kolundžić, Zdravko; Galić, Slavka; Tomić Rajić, Marijana; Matoković, Damir; Banožić, Ljerka
Utjecaj novorođenačkih komplikacija za motorički ishod djece rođene nakon asimetričnog intrauterinog zastoja u rastu // Paediatria Croatica, 57 (2013), 2; 101-105 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj novorođenačkih komplikacija za motorički ishod djece rođene nakon asimetričnog intrauterinog zastoja u rastu
(The impact of neonatal complications on motor function outcome in children born with asymmetric intrauterine growth retardation)

Autori
Šimić Klarić, Andrea ; Kolundžić, Zdravko ; Galić, Slavka ; Tomić Rajić, Marijana ; Matoković, Damir ; Banožić, Ljerka

Izvornik
Paediatria Croatica (1330-1403) 57 (2013), 2; 101-105

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Intrauterini zastoj rasta; dijete
(Fetal growth retardation; child)

Sažetak
Cilj istraživanja je procjena utjecaja novorođenačkih komplikacija na motorički ishod djece rođene nakon asimetričnog intrauterinog zastoja u rastu. Ispitanici su rođeni na termin s porođajnom masom manjom od 10. centile za gestacijsku dob, paritet i spol, srednje dobi šest godina i četiri mjeseca. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine. Prva je imala pridružene komplikacije u novorođenačkom razdoblju (30-ero djece), dok ih druga skupina nije imala (20-ero djece). Treća je bila kontrolna skupina djece rođene s urednom porođajnom masom, ujednačena s obzirom na kronološku i gestacijsku dob, spol i stupanj majčina obrazovanja (50-ero djece). Isključujući kriteriji bile su infekcije središnjeg živčanog sustava, kromosomopatije, kongenitalne infekcije, malformacije, teška asfi ksija i prisutnost prepoznatljivog genetičkog sindroma. Za procjenu neurokognitivnog razvoja primijenjen je neurološki pregled prema Touwenu. Djeca s intrauterinim zastojem u rastu s novorođenačkim komplikacijama imala su lošiju koordinaciju i vidnu funkciju u odnosu na skupinu djece s intrauterinim zastojem u rastu bez novorođenačkih komplikacija. Postoji sugestivna statistički značajna razlika za stav tijela i fi nu motoriku. Intrauterini zastoj u rastu negativno utječe na neurorazvojni ishod uz sinergističko djelovanje novorođenačkih komplikacija. Novorođenačke komplikacije su povezane s lošijim razvojem motorike. Neurorazvojne poteškoće mogu negativno utjecati na školski uspjeh djece s intrauterinim zastojem u rastu, pa je važno pratiti njihov razvoj, kako bi se moglo navrijeme poduzeti mjere rane intervencije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Opća županijska bolnica Požega

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Scopus