Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 633378

Mađarski i hrvatski kartografi


Rajaković, Marina; Kljajić, Ivka
Mađarski i hrvatski kartografi // Kartografija i geoinformacije, 12 (2013), 19; 44-75 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Mađarski i hrvatski kartografi
(Hungarian and Croatian Cartographers)

Autori
Rajaković, Marina ; Kljajić, Ivka

Izvornik
Kartografija i geoinformacije (1333-896X) 12 (2013), 19; 44-75

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
hrvatski kartograf; mađarski kartograf; biografski leksikon; Hrvatska; Mađarska
(Croatian cartographer; Hungarian cartographer; Biographical lexicon; Croatia; Hungary)

Sažetak
Biografski i bibliografski podaci o hrvatskim kartografima prikupljaju se sustavno od 1995., naprije u okviru znanstveno-stručnog projekta Hrvatski kartografi, zatim u znanstvenom projektu Kartografija i nove tehnologije, koji su se izvodili na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon toga, rad na prikupljanju i sređivanju gradiva o hrvatskim kartografima nastavljen je u okviru znanstvenog projekta Kartografija Jadrana. Osnovni izvori građe o hrvatskim kartografima su baze podataka odnosno evidencije u zbirkama karata (kao što su primjerice one u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i Hrvatskome državnom arhivu), zatim nekoliko monografija, katalozi izložbi karata, zbornici radova sa simpozija, razne spomenice, enciklopedije i leksikoni te veći broj časopisa. Studenti na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju na Geodetskom fakultetu obrađivali su hrvatske kartografe u okviru svojih seminarskih, diplomskih i magistarskih radova i disertacija. Na osnovi prikupljena materijala izrađena je baza koja sadrži odgovarajuće biografske i bibliografske podatke. Nakon četrnaest godina rada na prikupljanju podataka objavljen je biografski leksikon Hrvatski kartografi. Prema našoj definiciji, hrvatski kartografi su Hrvati ili ljudi hrvatskog podrijetla koji su živjeli diljem svijeta i djelovali na području kartografije. Hrvatskim kartografima također se smatraju pripadnici drugih naroda i narodnosti koji su rođeni na tlu Hrvatske, bez obzira gdje su boravili, te stranci koji su živjeli i djelovali na hrvatskom tlu dajući svoj doprinos kartografiji. U radu su obrađeni oni hrvatski kartografi koji su ujedno i mađarski kartografi. Neki su od njih rođeni u Mađarskoj, neki su ondje pohađali školu i bavili se kartografijom.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0071588-1593 - Kartografija Jadrana (Miljenko Lapaine, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivka Kljajić (autor)

Avatar Url Marina Viličić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Rajaković, Marina; Kljajić, Ivka
Mađarski i hrvatski kartografi // Kartografija i geoinformacije, 12 (2013), 19; 44-75 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Rajaković, M. & Kljajić, I. (2013) Mađarski i hrvatski kartografi. Kartografija i geoinformacije, 12 (19), 44-75.
@article{article, year = {2013}, pages = {44-75}, keywords = {Croatian cartographer, Hungarian cartographer, Biographical lexicon, Croatia, Hungary}, journal = {Kartografija i geoinformacije}, volume = {12}, number = {19}, issn = {1333-896X}, title = {Hungarian and Croatian Cartographers}, keyword = {Croatian cartographer, Hungarian cartographer, Biographical lexicon, Croatia, Hungary} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Bibliographia Cartographica
  • Scopus
  • DOAJ
  • Academic Search Complete, GEOPHOKA