Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj završne tjelesne mase i spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi dalmatinske pramenke (CROSBI ID 378306)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čotić, Luka Utjecaj završne tjelesne mase i spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi dalmatinske pramenke / Vnučec, Ivan (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Čotić, Luka

Vnučec, Ivan

hrvatski

Utjecaj završne tjelesne mase i spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi dalmatinske pramenke

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj tjelesne mase pri klanju i spola na klaoničke pokazatelje (klaoničku masu, randman te udio pojedinih organa u trupu), odlike trupa (duljinu trupa, širinu i dubinu prsa, širinu zdjelice te duljinu stražnje noge) i pokazatelje kakvoće mesa (boju, pH i kemijski sastav) janjadi dalmatinske pramenke. U tu svrhu zaklano je 112 janjadi dalmatinske pramenke (57 muške i 55 ženske), koja je prema ciljanoj klaoničkoj masi podijeljena u tri pokusne skupine (<17 kg, 17- 20 kg, >20 kg). Klanje janjadi obavljeno je u ovlaštenoj privatnoj klaonici, a trupovi su podvrgnuti standardnim postupcima obrade janjećih trupova. Nakon klanja i obrade, izvršeno je vaganje pojedinih unutarnjih organa, kože s nogama te samih trupova. Isto tako utvrđene su sljedeće mjere trupova: duljina trupa, širina prsiju, dubina prsiju, duljina stražnje noge i širina zdjelice. Izmjereni podaci su statistički obrađeni primjenom procedure GLM statističkog programa SAS. Neposredno nakon klanja, izmjerena je boja mesa pomoću uređaja Minolta Chroma Meter CR-410. Vrijednost pH u dugom leđnom mišiću (MLD) izmjerena je unutar 45 min. nakon klanja. Istraživanjem je utvrđen značajno (P<0, 01) veći randman kao i veća masa trupa (P<0, 05) ženske janjadi u odnosu na mušku janjad. Također, ženska janjad imala je značajno šira prsa (P<0, 01), širu zdjelicu i dulji trup (P<0, 05) od muške janjadi. Spol nije značajno utjecao na kemijski sastav i pH vrijednost mišićnog tkiva. S povećanjem tjelesne mase pri klanju značajno (P<0, 01) se smanjilo crvenilo i žuta nijansa boje mišićnog tkiva. Istraživanjem je utvrđeno da je tjelesna masa pri klanju bila u značajnoj pozitivnoj korelaciji (P<0, 001) s pokazateljima kakvoće mesa (klaonička masa, randman te udio pojedinih organa) te da nije značajno utjecala na randman janjadi. Vrijednosti pokazatelja boje mesa a* i b* bile su u negativnoj korelaciji (P<0, 01) sa završnom tjelesnom masom janjadi, što upućuje na povećanje sadržaja intramuskularne masti mišića tj. povećanja svjetline mesa. Spol nije značajno utjecao na boju mesa osim na vrijednost pokazatelja b* izmjerenu na m. semitendinosus (P<0, 05).

janjad; klaonička masa; klaonički pokazatelji; odlike trupa; kakvoća mesa

nije evidentirano

engleski

The effect of final body weight and sex on carcass traits and meat quality of Dalmatian Pramenka lambs

nije evidentirano

lambs; slaughter weight; slaughter traits; carcass traits; meat quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

14.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)