Utjecaj dodatka L-arginina prehrani fizički aktivnih osoba na salivarnu koncentraciju ureje i pH sline (CROSBI ID 378300)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Vuletić, Lea
Alajbeg, Ivan ; Ružić, Lana
hrvatski
Utjecaj dodatka L-arginina prehrani fizički aktivnih osoba na salivarnu koncentraciju ureje i pH sline
Ureja i L-arginin su salivarni sastojci čijim metaboliziranjem bakterijskim enzimima nastaju bazični produkti. Posljedično lokalno povišenje pH vrijednosti sline ili tekućine zubnog plaka umanjuje vjerojatnost demineralizacije zubi. Uzimanje L-arginina kao dodatka prehrani povisuje plazmatsku koncentraciju ureje. Budući da salivarna razina ureje visoko korelira s plazmatskom, svrha ovog istraživanja bila je ispitati izaziva li uzimanje L-arginina kao dodatka prehrani fizički aktivnih osoba u jednokratnoj dozi od 3 g postapsorpcijsko povišenje koncentracije ureje u nepotaknutoj slini (SaU) te uočiti mogući porast pH vrijednosti sline koji bi se mogao povezati s metaboliziranjem ureje u usnoj šupljini. Posebnosti aktivnog načina života i tome prilagođen način prehrane svrstavaju sportaše i druge fizički aktivne osobe u kategoriju većeg rizika za razvoj kiselinama posredovanih oštećenja tvrdih zubnih tkiva. Budući da su upravo sportaši najčešći konzumenti komercijalnih pripravaka L-arginina, pretpostavljeni utjecaj L-arginina na osobine i sastav sline može se smatrati pozitivnim sa stajališta njezina doprinosa u očuvanju oralnog zdravlja. Istraživanje je provedeno kao dvostruko slijepa placebom kontrolirana studija u kojoj je sudjelovalo 117 ispitanika, mladih zdravih osoba koje vode aktivan način života. SaU i pH sline su za svakog ispitanika određeni u dva navrata. Uzorci nepotaknute sline sakupljeni su tzv. metodom pljuvanja u jutarnjim satima i prije jela. Jedan sat prije drugoga posjeta ispitanici su popili 3 tablete L-arginina ili placeba s vodom. Podaci su analizirani metodama neparametrijske statistike uz razinu značajnosti α<0.05. SaU je bila značajno niža pri drugom mjerenju i u ispitivanoj i u kontrolnoj skupini, no iznos promjene nije se značajno razlikovao među skupinama. Salivarni pH bio je viši u obje skupine pri drugom mjerenju, no statistički značajna razlika utvrđena je samo u ispitivanoj skupini. Iznos promjene pH sline značajno se razlikovao između skupina. Ispitanici koji su naveli da povremeno konzumiraju proteinske dodatke prehrani i oni s indeksom tjelesne mase većim od 25 imali su značajno više bazalne vrijednosti SaU. Ovim istraživanjem nije potvrđeno da konzumiranje 3 g L-arginina utječe na SaU i pH nepotaknute sline. Daljnja istraživanja su potrebna kako bi se utvrdio učinak različitih doza L-arginina kao dodatka prehrani na biokemijski sastav sline i potencijal dugotrajne uporabe ovih proizvoda na smanjenje rizika za razvoj bolesti tvrdih zubnih tkiva.
dodaci prehrani; nepotaknuta slina; salivarna ureja; pH sline
nije evidentirano
engleski
Effect of L-arginine dietary supplementation on salivary urea concentration and pH in physically active individuals
nije evidentirano
dietary supplements; unstimulated saliva; salivary urea; salivary pH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
81
22.05.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Stomatološki fakultet
Zagreb