Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Effects of Fusarium culmorum infection on protein quality and baking properties of wheat (Triticum aestivum L.) (CROSBI ID 597742)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Španić, Valentina ; Dvojković, Krešimir ; Sudar, Rezica ; Nevistić, Ante Effects of Fusarium culmorum infection on protein quality and baking properties of wheat (Triticum aestivum L.) // Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 84-85

Podaci o odgovornosti

Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Španić, Valentina ; Dvojković, Krešimir ; Sudar, Rezica ; Nevistić, Ante

engleski

Effects of Fusarium culmorum infection on protein quality and baking properties of wheat (Triticum aestivum L.)

Fuzarijska palež klasa je s ekonomskog aspekta jedna od najštetnijih gljivičnih bolesti pšenice. Mikotoksini producirani Fusarium vrstama predstavljaju zdravstveni rizik za ljude i životinje. U radu je analizirano 14 kultivara pšenice različite pecivne kakvoće i otpornosti na Fusarium vrste. Uzorci pšenice su prikupljeni na Poljoprivrednom institutu Osijek tijekom 2008/2009 i 2009/2010. Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja jačine utjecaja umjetne zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću rezervnih bjelančevina i pecivna svojstva pšenice. U radu su analizirani parametri kakvoće zrna, brašna i tijesta. Provedeno je probno pečenje kruha i analizirana je količina deoksinivalenola (DON) u brašnu. RP-HPLC metodom su analizirane rezervne bjelančevine pšenice. Umjetna zaraza Fusariumom nije statistički značajno utjecala na količinu ukupnih bjelančevina i vlažnog glutena. Fusarium zaraza je imala štetan utjecaj na konzistenciju i otpor tijesta na rastezanje kao i na izgled i oblik kruha. Stupanj utjecaja Fusariuma na svojstva kakvoće pšenice je značajno uvjetovan sortom. U umjetno zaraženim uzorcima je količina albumina i globulina, ukupnih glutenina i njihovih HMW and LMW podjedinica značajno smanjena, dok se količine ukupnih, - i - glijadina nije značajno mijenjala.

wheat; Fusarium culmorum; storage proteins; baking properties

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

84-85.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

48.hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

17.02.2013-22.02.2013

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija