Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 633010

Utjecaj zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću bjelančevina i pecivna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.)


Horvat, Daniela; Drezner, Georg; Španić, Valentina; Dvojković, Krešimir; Sudar, Rezica; Nevistić, Ante
Utjecaj zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću bjelančevina i pecivna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.) // Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2013. str. 84-85 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću bjelančevina i pecivna svojstva pšenice (Triticum aestivum L.)
(Effects of Fusarium culmorum infection on protein quality and baking properties of wheat (Triticum aestivum L.))

Autori
Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Španić, Valentina ; Dvojković, Krešimir ; Sudar, Rezica ; Nevistić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2013, 84-85

Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17-22.02.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Pšenica; Fusarium culmorum; rezervne bjelančevine; pecivna svojstva
(Wheat; Fusarium culmorum; storage proteins; baking properties)

Sažetak
Fuzarijska palež klasa je s ekonomskog aspekta jedna od najštetnijih gljivičnih bolesti pšenice. Mikotoksini producirani Fusarium vrstama predstavljaju zdravstveni rizik za ljude i životinje. U radu je analizirano 14 kultivara pšenice različite pecivne kakvoće i otpornosti na Fusarium vrste. Uzorci pšenice su prikupljeni na Poljoprivrednom institutu Osijek tijekom 2008/2009 i 2009/2010. Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja jačine utjecaja umjetne zaraze Fusarium culmorumom na kakvoću rezervnih bjelančevina i pecivna svojstva pšenice. U radu su analizirani parametri kakvoće zrna, brašna i tijesta. Provedeno je probno pečenje kruha i analizirana je količina deoksinivalenola (DON) u brašnu. RP-HPLC metodom su analizirane rezervne bjelančevine pšenice. Umjetna zaraza Fusariumom nije statistički značajno utjecala na količinu ukupnih bjelančevina i vlažnog glutena. Fusarium zaraza je imala štetan utjecaj na konzistenciju i otpor tijesta na rastezanje kao i na izgled i oblik kruha. Stupanj utjecaja Fusariuma na svojstva kakvoće pšenice je značajno uvjetovan sortom. U umjetno zaraženim uzorcima je količina albumina i globulina, ukupnih glutenina i njihovih HMW and LMW podjedinica značajno smanjena, dok se količine ukupnih, - i - glijadina nije značajno mijenjala.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Georg Drezner, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek