Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Atenuacija visokofrekventnih P- i S-valova u središnjem i južnom dijelu Vanjskih Dinarida (CROSBI ID 772494)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Ruščić, Marija ; (mentor: Herak, Davorka ; Dasović, Iva, neposredni voditelj) Atenuacija visokofrekventnih P- i S-valova u središnjem i južnom dijelu Vanjskih Dinarida // http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/dokumenti/rektnagrade/RN_dobitnici_2012._-_2013..pdf. 2013.

Podaci o odgovornosti

Ruščić, Marija ; (mentor: Herak, Davorka ; Dasović, Iva, neposredni voditelj)

hrvatski

Atenuacija visokofrekventnih P- i S-valova u središnjem i južnom dijelu Vanjskih Dinarida

Kako bi se provjerila atenuacija izravnih P- i S- valova u središnjem i južnom dijelu Vanjskih Dinarida, analizirani su seizmogrami potresa zabilježenih na šest seizmoloških postaja. U tu svrhu korištena je proširena metoda normiranja kodom, primjenjena na šest centralnih frekvencija (1.5, 3, 6, 9, 12 i 18 Hz). Izračunate su vrijednosti QP i QS za svaku postaju posebno te za dvije skupine u koje su postaje grupirane prema svom položaju. Dobivene vrijednosti QP i QS pokazuju da postoji frekvencijska ovisnost Q = Q0 f n koja je izraženija za QP: QP (1 Hz) = 54-87, nP = 0.64- 0.90, QS (1 Hz) = 138-384 i nS = 0.30- 0.53. Omjer QS /QP, koji je za obje skupine uglavnom veći od 1, ukazuje na veliku heterogenost promatranog područja. Da ukupnoj atenuaciji kode doprinosi raspršenje na plitkim heterogenostina sugerira usporedba QS i u prethodnim istraživanjima izračunatog QC. Vrijednosti dobivene za QP i QS slične su rezultatima dobivenih u drugim seizmički aktivnim područjima.

koda valovi ; prostorni valovi ; raspršenje ; atenuacija ; faktor dobrote

Rad je nagrađen Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2012./2013.

engleski

Attenuation of high frequency P- and S-waves in the central and southern part of the External Dinarides

nije evidentirano

coda waves ; body waves ; scattering ; attenuation ; quality factor

nije evidentirano

Podaci o izdanju

http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/dokumenti/rektnagrade/RN_dobitnici_2012._-_2013..pdf

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geofizika