Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 632708

Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU


Antunović, Boris; Kozić, Ivan; Njari, Bela; Kralik, Gordana; Kozačinski, Lidija; Ostović, Mario; Pavičić, Željko; Baban, Mirjana; Bunčić, Sava
Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU // 20. međunarodno savjetovanje Krmiva 2013 : Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva d.o.o., 2013. str. 14-15 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja prema preporukama EU
(New directions in swine meat inspection system according to the EU recommendations)

Autori
Antunović, Boris ; Kozić, Ivan ; Njari, Bela ; Kralik, Gordana ; Kozačinski, Lidija ; Ostović, Mario ; Pavičić, Željko ; Baban, Mirjana ; Bunčić, Sava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
20. međunarodno savjetovanje Krmiva 2013 : Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva d.o.o., 2013, 14-15

Skup
Međunarodno savjetovanje Krmiva (20 ; 2013)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.-07.06.2013.

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Inspekcija; meso; svinja; procjena rizika; opasnost
(Inspection; meat; swine; risk assessment; hazard)

Sažetak
Identificiranje i rangiranje glavnih rizika za zdravlje ljudi koji bi trebali biti obuhvaćeni inspekcijom mesa svinja pretpostavka su za pravilno funkcioniranje sustava kontrole hrane od "polja do stola". Dosadašnji sustav u Hrvatskoj, kao i u EU, pokazao je prednosti, no istovremeno i slabosti trenutnih metodologija koje se koriste u inspekciji mesa svinja. Stoga se nametnula potreba za revizijom i donošenjem prijedloga inspekcijskih metoda koje bi ispunjavale svrhu inspekcije mesa u odnosu na opasnosti koje trenutno nisu obuhvaćene sustavom inspekcije, kao i za predlaganjem prilagodbe metoda i učestalosti provođenja inspekcija koje osiguravaju ekvivalentnu razinu zaštite. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nedavno je predložila Europskoj komisiji (EC) izmjene u metodologiji procjene rizika od bioloških i kemijskih opasnosti u mesu svinja, uključujući tu i izmjene s obzirom na uvažavanje aspekata dobrobiti svinja. Predloženi postupci prilikom inspekcije mesa svinja moraju se prilagoditi nacionalnim potrebama, a podaci o specifičnim bolestima prenosivih hranom u državama članicama EU moraju biti usporedivi kako bi se učinkovito upravljalo rizicima. Kao nova članica EU, Hrvatska će imati obvezu pratiti i implementirati sustav preporučen od strane EC u svrhu zaštite zdravlja potrošača na jedinstvenom EU tržištu. Ovaj rad opisuje nove smjernice u sustavu inspekcije mesa svinja na razini EU, kao i mogućnosti za njihovo ugrađivanje u postojeći sustav kontrole zdravstvene ispravnosti mesa svinja u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Lidija Kozačinski, )
053-0532265-2242 - Utjecaj biotehnoloških postupaka na zdravlje, reprodukciju i dobrobit svinja (Željko Pavičić, )
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Gordana Kralik, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek