Algoritam računalne analize slike sredine kruha (CROSBI ID 333448)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Magdić, Damir
Kurtanjek, Želimir
hrvatski
Algoritam računalne analize slike sredine kruha
Standardnim industrijskim postupkom proizveden je kruh od brašna tipa T-500 i T-850 uz različita vremena završne fermentacije. Izgled sredine dobivenih vekni ocjenjen je senzorskom metodom po sustavu ponderiranih bodova i računalnom analizom slike sredine kruha s ciljem određivanja optimalnog vremena fermentacije za proizvodnju kruha od oba tipa brašna. Računalna analiza slike provedena je paralelno na uzorcima pohranjenim u standardnom Windows bitmap grafičkom formatu u RGB paleti s bojama i u paleti sa sivim nijansama. Podaci su obrađeni statistički s ciljem određivanja optimalnog vremena fermentacije pomoću sve tri metode i radi međusobne usporedbe računalne analize slika pohranjenih u paleti s bojama i sivim nijansama. Rezultati svih metoda pokazuju da je 50 minuta optimalno vrijeme fermentacije za kruh na bazi brašna tipa T-500, a 45 minuta za brašno tipa T-850. Računalnom analizom slike točniji rezultati dobiveni su analizom slika uzoraka pohranjenih u paleti sa sivim nijansama.
kruh; optimalno vrijeme fermentacije; računalna analiza slike; RGB paleta boja; paleta sa sivim nijansama
nije evidentirano
engleski
Algorithm of digital image analysis of bread medium part
nije evidentirano
bread; optimal proof time; digital image analysis; RGB colour mode; greyscale mode
nije evidentirano
Podaci o izdanju
102
21.07.1999.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb