Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uvod u estetiku u kartografiji (CROSBI ID 772489)

Druge vrste radova | rukopis

Puceković, Branko Uvod u estetiku u kartografiji // Blevins, B. S. (2010): Leonardo da Vinci: Cartographer and Land Surveyor. FIGG CONGRESS, Sydney , History Workshop. 3, 8, Cartwright, W., Gartner, G., Lehn, A. (2009): Cartography and Art. Springer – Verlag Berlin Heidelberg, 123, 130. Peterca, M., Radošević, N., Milisavljević, S., Racetin, F. (1974): Kartografija. Vojnogeografski institut, Beograd. 248, 253.. 2013.

Podaci o odgovornosti

Puceković, Branko

hrvatski

Uvod u estetiku u kartografiji

Estetska svojstva karte bitna su za kartografa koji izrađuje novo, originalno djelo. Od karte se očekuje da zadovolji potrebe korisnika u pogledu sadržaja, potpunosti, točnosti i cjelovitosti, ali je važan i estetski dojam, odnosno ljepota karte koja u očima promatrača budi osjećaj ugodnosti i zadovoljstva. Doživljaj lijepoga, uključivanje naših emocija (osjećaja) kod aktivnog promatranja karte, tema je o kojoj nije dovoljno pisano u literaturi. U ovom članku dan je kratak pregled estetike kao filozofskog pojma od starogrčkih do današnjih mislilaca. Filozofi su se oduvijek pitali: gdje je izvor ljepote, da li je ona objektivna ili subjektivna, čime je uvjetovana estetska prosudba? Estetika je filozofija lijepoga. Ukratko su obrađeni neki od filozofa koji su dali doprinos svoje filozofske misli o estetici. U jednom poglavlju prigodno je obrađeno djelo Leonarda da Vincija koji je bio izumitelj i umjetnik, genijalni znanstvenik svoga vremena. U izradi topografskih karata koristio je spoznaje koje i danas vrijede. Kartografi bi trebali koristiti estetske principe u oblikovanju karata kako bi kod korisnika izazvali pozitivne emocije i zadovoljstvo, odnosno ugodu kod promatranja i korištenja karte.

kartografija; karta; estetika; filozofija; umjetnost; estetski sud.

nije evidentirano

engleski

Introduction to aesthetics in cartography

nije evidentirano

cartography; map; aesthetics; philosophy; art and aesthetic judgment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Blevins, B. S. (2010): Leonardo da Vinci: Cartographer and Land Surveyor. FIGG CONGRESS, Sydney , History Workshop. 3, 8, Cartwright, W., Gartner, G., Lehn, A. (2009): Cartography and Art. Springer – Verlag Berlin Heidelberg, 123, 130. Peterca, M., Radošević, N., Milisavljević, S., Racetin, F. (1974): Kartografija. Vojnogeografski institut, Beograd. 248, 253.

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geodezija