Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 632530

Utjecaj vlastite težine kućišta statora hidrogeneratora na veličinu unutarnjih sila i pomaka


Pustaić, Maja; Wolf, Hinko; Pustaić, Dragan
Utjecaj vlastite težine kućišta statora hidrogeneratora na veličinu unutarnjih sila i pomaka // Zbornik radova petog susreta Hrvatskog društva za mehaniku / Karšaj, Igor ; Jarak, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za mehaniku, 2013. str. 155-163 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj vlastite težine kućišta statora hidrogeneratora na veličinu unutarnjih sila i pomaka
(Impact of Own Weight of Hidrogenerator Stator Housing on the Internal Forces and Displacements)

Autori
Pustaić, Maja ; Wolf, Hinko ; Pustaić, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova petog susreta Hrvatskog društva za mehaniku / Karšaj, Igor ; Jarak, Tomislav - Zagreb : Hrvatsko društvo za mehaniku, 2013, 155-163

ISBN
978-953-7539-16-0

Skup
5. susret Hrvatskog društva za mehaniku

Mjesto i datum
Donja Stubica, Hrvatska, 06-07.06.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kućište statora hidrogeneratora; analiza unutarnjih sila i pomaka; opterećenje kućišta statora vlastitom težinom
(Hydrogenerator stator housing; analysis of internal forces and displacements; stator housing loaded by its own weight)

Sažetak
U radu se razmatraju problemi čvrstoće i krutosti kućišta statora hidrogeneratora horizontalne izvedbe. Ta je analiza posebno važna i zanimljiva kod generatora čiji rotor, a onda i stator, imaju velike promjere (3 m i više). Važno je da kućište statora hidrogeneratora ima dovoljno veliku krutost kako pomaci pojedinih karakterističnih točaka statora ne bi bili preveliki i time promijenili geometriju statora, odnosno utjecali na promjenu zračnog raspora između rotora i statora. Na konstrukciju kućišta statora hidrogeneratora u eksploataciji djeluje nekoliko različitih opterećenja. U prvom redu, kod horizontalne izvedbe rotora i statora, to je utjecaj vlastite težine samoga kućišta na koje je pričvršćen statorski paket i statorski namot. To opterećenje modelira se kao jednoliko raspodijeljeno kontinuirano opterećenje q. Ovaj rad bit će posvećen upravo analizi utjecaja toga opterećenja na veličinu unutarnjih sila i pomaka u kućištu statora. Druga vrsta opterećenja su sile magnetskog privlačenja koje djeluju u radijalnom smjeru. Treća vrsta opterećenja kućišta statora su sile koje djeluju tangencijalno na kućište, a posljedica su okretnog elektromagnetskog momenta. U analizi su korištene analitičke, energijske metode. Varirani su geometrijski parametri statora kao što su: polumjer statora R, duljina nosača statora a i kut koji definira mjesto pričvršćenja nosača statora na kućište. Kut u gradnji generatora kreće se u granicama od 90° do 150°, dok parametar a/R poprima vrijednosti od 0 do 0, 5. Izvedene su geometrijske funkcije ovisne o tim parametrima te su izračunate njihove vrijednosti i dijagramski su prikazane. U zaključku rada bit će dan kritički osvrt na dobivene rezultate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
120-0362321-2198 - Numerička i eksperimentalna istraživanja nelinearnih mehaničkih sustava (Hinko Wolf, )

Ustanove
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb