Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA DOSTUPNIH NA TRŽNICAMA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE (CROSBI ID 378237)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Longo, Ksenija ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA DOSTUPNIH NA TRŽNICAMA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Longo, Ksenija

Markov, Ksenija

hrvatski

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST TRADICIONALNIH MLIJEČNIH PROIZVODA DOSTUPNIH NA TRŽNICAMA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Na lokalnim tržnicama Grada Zagreba i Zagrebačke županije se nude mliječni proizvodi koji se na ovim područjima tradicionalno proizvode već generacijama, a naročito svježi domaći sir i vrhnje. Zbog načina proizvodnje svrstani su u rizičnu skupinu hrane. U ovome radu ispitana je zdravstvena ispravnost svježeg sira i vrhnja uzetih s lokalnih tržnica tijekom 2010. i 2011. godine, a s ciljem usporedbe rezultata prije odnosno poslije naređenih mjera koje su se odnosile na nabavu rashladnih vitrina za prodaju tradicionalnih mliječnih proizvoda odnosno osiguravanje hladnog lanca sve do krajnjeg potrošača. Uzorkovanje je obuhvatilo ispitivanje domaćeg sira i vrhnja u odnosu na mikrobiološke parametre te mlijeka, domaćeg sira i vrhnja u odnosu na prisustvo aflatoksina M1. Usporedba dobivenih rezultata nije pokazala velika odstupanja u uzorcima uzetim prije i poslije postavljanja rashladnih vitrina što upućuje da uz sva poboljšanja uvjeta distribucije i dalje najveća odgovornost i primarni uvjet za kvalitetu i zdravstvenu ispravnost svježeg sira i vrhnja su na subjektima u poslovanju s hranom, koji proizvode iste proizvode na svojim obiteljskim gospodarstvima, odnosno na osiguravanju dobre higijenske prakse tijekom i poslije mužnje te izrade domaćeg svježeg sira i vrhnja na tradicionalan način, kao i hranidbe životinja kada je u pitanju prisustvo aflatoksina M1.

tradicionalni mliječni proizvodi; hladni lanac; zdravstvena ispravnost; mikrobiološki kriteriji; aflatoksin

nije evidentirano

engleski

FOOD SAFETY OF TRADITIONAL MILK PRODUCTS AVAILABLE ON THE MARKET OF CITY OF ZAGREB AND ZAGREBAČKA COUNTY

nije evidentirano

traditional milk products; cold chain; food safety; microbiological criteria; aflatoxin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

27.05.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija