Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 6322

Ljudski potencijali u gospodarskom razvoju


Ljudski potencijali u gospodarskom razvoju, Pula: Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", 1996 (monografija)


Naslov
Ljudski potencijali u gospodarskom razvoju
(Human potentials in economic development)

Urednik/ci
Zoričić, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"

Grad
Pula

Godina
1996

Stranica
162

ISBN
953-96143-8-4

Ključne riječi
ljudski potencijali; gospodarski razvoj; tranzicija; privatizacija; poduzetništvo
(human potentials; economic development; transition; privatization; enterpreneurship)

Sažetak
U knjizi se raspravlja o gospodarskom razvoju s više prilazišta. Iz niza socijalnih, političkih, ekonomskih i drugih pitanja koji sadrži u sebi pojam gospodarskog razvoja, posebno su izdvojena ona što se odnose na ulogu ljudskog čimbenika. Praktični dio istraživanja obuhvaća stanje u današnjem hrvatskom gospodarstvu, dijelom i svjetskom, i razvojne promjene na županijskoj razini. Takav je pristup odabran jer danas već postoje znatne potvrde da ona gospodarstva koja s jedne strane, posjeduju, kao na primjer hrvatsko godspodarstvo, značajne ljudske potencijale prilične obrazovanosti i koja, s druge strane, snažnije potiču unutarregionalnu raznolikost i više se poslovno vezuju sa širim regionalnim okružjem, koračaju snažnije na putu preobrazbe ukupnog proizvodnog života. Veći dio istraživanja odnosi se na one djelatnosti, prije svega obrazovanje, znanost, zdravstvo i kulturu, ćija je temeljna zadaća usmjerena upravo prema čovjeku i razvijanju njegovih sposobnosti i stvaralačkih snaga. U djelu je osobita pozornost posvećena promjenama što ih donosi tranzicijski proces i razvijanje tržišne demokracije. Stoga su u posebnim poglavljima obrađene nove pojave u društvenim djelatnostima, kao što su privatizacija u obrazovanju, obrazovanje za poduzetništvo, dosezi tržišnih odnosa u društvenim djelatnostima i sl. U svakom poglavlju istaknute su posebnosti odnosa između gospodarskog razvoja i ljudskih potencijala u obzoru globalnih i regionalnih promjena i na primjeru hrvatskog gospodarstva i njegova dijela koji pripada istarskom prostoru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Pula

Profili:

Avatar Url Đurđica Zoričić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Ljudski potencijali u gospodarskom razvoju, Pula: Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", 1996 (monografija)
Zoričić, Đ. (ur.) (1996) Ljudski potencijali u gospodarskom razvoju. Pula, Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković".
@book{book, editor = {Zori\v{c}i\'{c}, \DJ.}, year = {1996}, pages = {162}, keywords = {human potentials, economic development, transition, privatization, enterpreneurship}, isbn = {953-96143-8-4}, title = {Human potentials in economic development}, keyword = {human potentials, economic development, transition, privatization, enterpreneurship}, publisher = {Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirkovi\'{c}"}, publisherplace = {Pula} }