Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nova dostignuća u oplemenjivanju strnih žitarica u Bc Institutu d.d. Zagreb (CROSBI ID 597514)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Maričević, Marko ; Jukić, Katarina Nova dostignuća u oplemenjivanju strnih žitarica u Bc Institutu d.d. Zagreb // 4. međunarodni znanstveno-istraživački skup "Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenastvo i rasadničarstvo i Europske integracije" : zbornik sažetaka / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip (ur.). Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2011. str. 32-33

Podaci o odgovornosti

Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Maričević, Marko ; Jukić, Katarina

hrvatski

Nova dostignuća u oplemenjivanju strnih žitarica u Bc Institutu d.d. Zagreb

U Bc Institutu d.d. Zagreb kontinuirano već više od 60 godina radi se na kreiranju novih sorata strnih žitarica pri čemu se koriste najsuvremenija dostignuća genetike i oplemenjivanja bilja u konvencionalnom oplemenjivanju. Oplemenjivački rad uključuje pšenicu (Triticum aestivum L.) ozimu i jaru, durum pšenicu (Triticum durum L.)ozimu, pravi pir (Triticun spelta L.) ozimi, ječam (Hordeum vulgare L.) ozimi i jari, zob (Avena sativa L.)ozimu i jaru i tritikale (Triticosecale W.) ozimi. U početku se najviše radilo na ispitivanju mogućnosti introdukcije strnih žitarica, a kasnije slijedi period stvaranja modernog sortimenta namijenjenog domaćem i stranom tržištu. Za kombinacijsko oplemenjivanje koriste se kolekcije germplazme koje imaju različito geografsko i genetsko porijeklo. Glavni cilj je stvaranje visokorodnih genotipova široke adaptibilnosti pri čemu se velika pažnja posvećuje kvaliteti stranih žitarica kako za potrebe mlinsko-pekarske industrije tako i za potrebe proizvodnje kvalitetne stočne hrane. Stvaranje stabilnih i vrlo adaptibilnih sorata postiže se putem oplemenjivanja na otpornost na najrasprostranjenije bolesti strnih žitarica. Brojna testiranja novih genotipova nastalih oplemenjivačkim radom pokazala su izvrsne rezultate i zadovoljjila potrebe široke proizvodnje tako da je sada u Repubilici Hrvatskoj Bc Institutu d.d. Zagreb priznate 92 sorte ozime pšenice od kojih su 89 sorte Triticuma aestivum L. i 3 sorte Triticum durum L., 6 sorti jare pšenice, 1 sorta ozimog pravog pira, 4 sorte ozimog i 3 sorte jarog ječma, te 4 sorte jare i jedna sorta ozime zobi. U posljednjih nekoliko godina kreirana je i uključena u sortnu listu Republike Hrvatske nova generacija odabranih elitnih linija strnih žitarica koje su prethodno testirane u višelokacijskim pokusima. Na području oplemenjivanja ozime pšenice u 2010. i 2011. godini Bc Institutu d.d. Zagreb priznate su četiri nove moderne sorte pšenice Bc Anica, Bc Irena, Bc Lorena i Bc Tena kreirane za potrebe široke proizvodnje. Analiza kvalitete zrna i brašna ukazuju da sorta Bc Tena pripada grupi visokokvalitetnih poboljšivača, dok preostale tri sorte pripadaju grupi krušnih pšenica. Ove sorte se također odlikuju vrlo dobrim agronomskim svojstvima. Iz programa ozime pšenice u 2011. goini priznata je i prva domaća sorta ozimog pravog pira pod imenom Bc Vigor. Iz programa ozimog ječma u 2010. i 2011. godini priznate su dvije nove sorte Bc Bosut i Bc Vedran vrlo dobrih gospodarskih svojstava, dok je iz programa jarog ječma priznata sorta Bc Kalnik. Iz programa ozimog titikala u 2010. godini priznata je sorta Bc Ranko koji se također ističe vrlo dobrim agronomskim svojstvima. Novi sortiment posjeduje vrlo dobru otpornost prema polijeganju, stresnim uvjetima kao i tolerantnost prema najznačajnjim bolestima strnih žitarica. Nova generacija sorti strnih žitarica stvorena u okviru oplemenjivačkog programa Bc Instituta d.d. Zagreb predstavlja dobru osnovu za daljnje uaprijeđenje ratarske proizvodnje u našoj zemlji.

oplemenjivanje ; strne žitarice ; sorte ; stabilnost ; kvaliteta

nije evidentirano

engleski

New achievements in cereal breeding in Bc Institute d.d. Zagreb

nije evidentirano

breeding ; cereals ; cultivars ; stability ; quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

32-33.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

4. međunarodni znanstveno-istraživački skup "Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenastvo i rasadničarstvo i Europske integracije" : zbornik sažetaka

Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip

Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo

Podaci o skupu

Međunarodni znanstveno-istraživački skup "Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenastvo i rasadničarstvo i Europske integracije" (4 ; 2011)

predavanje

28.09.2011-30.09.2011

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)