Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom (CROSBI ID 597482)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Maričević, Marko ; Lovrić, Ana ; Pecina, Marija ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom // 48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik sažetaka = Book of abstracts / Sonja Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 92-93

Podaci o odgovornosti

Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Maričević, Marko ; Lovrić, Ana ; Pecina, Marija ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje

hrvatski

Heritabilnost svojstava kvalitete ozime pšenice kod dviju razina gnojidbe s dušikom

Utvrđivanje pekarske kakvoće pšenice (Triticum aestivum L.) važno je za oplemenjivanje kao i za potrebe prehrambene industrije. Pekarska kakvoća u pšenice je pod utjecajem genotipa, okoline i njihove interakcije. Među okolinskim čimbenicima dušik (N) zauzima posebno mjesto i poznato je da različite razine dušične gnojidbe uzrokuju promjene količine i sastava proteina u brašnu. Cilj rada je bio procijeniti utjecaj dviju razina N gnojidbe na srednju vrijednost i heritabilnost pokazatelja pekarske kakvoće pšenice U istraživanje je bilo uključeno 19 kultivara ozime pšenice, koji su uzgajani u osam okolina pri 80 kg N/ha (N80) i 180 kg N/ha (N180). Za ocjenu pekarske kakvoće analizirani su indirektini pokazatelji kakvoće: sadržaj proteina (P), sadržaj vlažnog glutena (WG), gluten indeks (GI), sedimentacija prema Zeleny-ju (SED) i padajući broj po Hagbergu (FN). Heritabilnost proučavanih svojstava procijenjena je iz komponenti varijance izračunatih na temelju očekivanih srednjih kvadrata iz kombinirane analize varijance (ANOVA), provedene posebno za svaku razinu dušične gnojidbe. Za P, SED, WG i FN su utvrđene veće vrijednosti pri N180 dok je za GI utvrđena veća vrijednost pri N80. Heritabilnost za sva ispitivana svojstva osim za FN bila je veća pri N180. Kombinirana ANOVA kroz N gnojidbe pokazala je postojanje signifikantne interakcije kultivara i N gnojidbe za sva ispitivana svojstva ukazujući na specifičnu prilagođenost kultivara višoj odnosno nižoj N gnojidbi

ozima pšenica ; pekarska kakvoća ; gnojidba ; dušik ; heritabilnost

nije evidentirano

engleski

Heritability of quality properties in winter wheat under two nitrogen fertilization levels

nije evidentirano

winter wheat ; bread making quality ; fertilization ; nitrogen ; heritability

nije evidentirano

Podaci o prilogu

92-93.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik sažetaka = Book of abstracts

Sonja Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-07-9

Podaci o skupu

48. Hrvatski skup agronoma (48 ; 2013) ; Međunardoni simpozij agronoma (8 ; 2013)

predavanje

17.02.2013-22.02.2013

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)