Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Speleološka ekspedicija "Velebita 2007" (CROSBI ID 772464)

Druge vrste radova | izvještaj

Bakšić, Darko ; Paar, Dalibor ; Bedek, Jana ; Bakšić, Ana Speleološka ekspedicija "Velebita 2007" // Nacionalni park Sjeverni Velebit. 2007.

Podaci o odgovornosti

Bakšić, Darko ; Paar, Dalibor ; Bedek, Jana ; Bakšić, Ana

hrvatski

Speleološka ekspedicija "Velebita 2007"

Od 4. do 19. kolovoza 2007. godine održana je treća po redu ekspedicija u jamski sustav Velebitu . Na dnu Vertikale Divke Gromovnice na -580 m dubine ispenjana je vertikala od 34 m kojom se došlo na policu odakle treba nastaviti s penjanjem u dimnjaku. Tu se stalo s istraživanjem jer još uvijek postoje dijelovi s većom perspektivom. Osim toga, na -580 m ptošlo se kroz suženje na zapadnoj strani dvorane i spustilo u novu dvoranu na -614 m. Nastavljeno je s istraživanjem u najdubljim dijelovima jame pa je tako pronađen meandar nazvan Potjehova potraga nakon kojeg se došlo u Podzemljarovu dvoranu na -1026 m. Snimljen je polusatni film o ekspediciji, sakupljen je biološki materijal, te su obavljena fizikalna i kemijska mjerenja koja će nakon obrade biti objavljena. Nakon istraživanja u 2007. godini jamski sustav Velebita dubok je -1026 m, poligonska duljina mu je 2560 m, a tlocrtna duljina 965 m. Dinamika istraživanja Velebite od samog je početka detaljno opisana u ranijim izvješćima predanim Nacionalnom parku Sjeverni Velebit (Bakšić i sur. 2004, Bakšić i sur. 2005), zatim u časopisima Subterrana Croatica i Velebiten (Bakšić 2004a, 2004b, Bakšić 2005, Bakšić 2006), kao i nekim drugim speleološkim časopisima pa nema potrebe ponavljati povijest istraživanja te navoditi detaljan morfološki opis. Ovim izvješćem obuhvaćena su samo istraživanja provedena u 2007. godini, a zbog cjelovitosti dati će se samo kraći morfološki opis Velebite.

Nacionalni park Sjeverni Velebit; Hajdučki i Rožanski kukovi; speleološka ekspedicija; Jamski sustav Velebita

nije evidentirano

engleski

Caving expedition "Velebita 2007"

nije evidentirano

Northern Velebit National Park; Hajdučki and Rožanski kukovi; Caving expedition; Cave System Velebita

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Nacionalni park Sjeverni Velebit

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija