Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 631684

Antropološki profil nogometnih sudaca


Matković, Branka; Nedić, Antonela
Antropološki profil nogometnih sudaca // Hrvatski športskomedicinski vjesnik, 27 (2012), 2; 61-71 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Antropološki profil nogometnih sudaca
(ANTHROPOLOGICAL PROFILE OF SOCCER REFEREES)

Autori
Matković, Branka ; Nedić, Antonela

Izvornik
Hrvatski športskomedicinski vjesnik (0354-0766) 27 (2012), 2; 61-71

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Nogomet ; suci
(Soccer ; referees)

Sažetak
Nogomet kao jedan od najpopularnijih sportova današnjice igra se u velikom broju zemalja svijeta ne samo na natjecateljskoj razini nego kao i vrlo popularna rekreacijska sportska igra. Sastavni dio igre su i nogometni suci čiji je zadatak reguliranje ponašanja igrača i ostalih sudionika nogometne igre kroz implementaciju pravila. Osim glavnog suca koji donosi konačne odluke, na terenu se nalaze još 3 suca koja mu pomažu u regulaciji igre. Kako bi odluka suca bila što je moguće pravilnija, sudac mora biti na pravom mjestu i imati kvalitetan pregled situacije što zahtijeva odličnu kondicijsku pripremljenost, vizualnu percepciju, mentalnu sposobnost, fokusiranost pažnje, te spremnost i sposobnost donošenja brzih odluka. Za vrijeme natjecateljskih utakmica suci prijeđu ukupno 9 do 13 km, različitim intenzitetima kretanja, ali prosječno na razini 85 do 90% maksimalne frekvencije srca, odnosno 70 do 80% maksimalnog primitka kisika. Koncentracije laktata u krvi u rasponu je između 4 i 5 mmol/l, ali zabilježene su vrijednosti i do 14 mmol/l. Sve navedeno vodi do činjenice da su opterećenja kojima su podvrgnuti suci jako velika i da se pred njih postavljaju veliki zahtjevi, ponekad i veći nego na igrače.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034-0000000-3337 - UTJECAJ RAZLIČITIH OBLIKA TJELESNE AKTIVNOSTI NA DIABETES MELLITUS (Lana Ružić, )
034-0342282-2325 - Značaj razine tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih srčanožilnih bolesti (Marjeta Mišigoj-Duraković, )

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište Libertas

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • EBSCO, SportDiscus