Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 631163

Zahvati na crkvi između dva svjetska rata


Marković, Zrinka; Puhmajer, Petar
Zahvati na crkvi između dva svjetska rata // Crkva sv. Marka u Zagrebu: arhitektura, povijest, obnova / Puhmajer, Petar (ur.).
Zagreb: Hrvatski restauratorski zavod, 2013. str. 97-120


Naslov
Zahvati na crkvi između dva svjetska rata
(Interventions on the Church Between the Two World Wars)

Autori
Marković, Zrinka ; Puhmajer, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Crkva sv. Marka u Zagrebu: arhitektura, povijest, obnova

Urednik/ci
Puhmajer, Petar

Izdavač
Hrvatski restauratorski zavod

Grad
Zagreb

Godina
2013

Raspon stranica
97-120

ISBN
978-953-7389-13-0

Ključne riječi
Arhitektura, zidni oslik, 20. stoljeće, 1920-te, 1930-te, Zagreb, crkva sv. Marka, obnova, Svetozar Rittig, Karlo Šefček, Ivan Meštrović, Jozo Kljaković
(Architecture, wall paintings, 20th century, 1920s, 1930s, Zagreb, Church of St. Mark, renovation, Svetozar Rittig, Karlo Šefček, Ivan Meštrović, Jozo Kljaković)

Sažetak
Obnova crkve sv. Marka između dva svjetska rata, koju je potakao župnik Svetozar Rittig, obuhvatila je građe-vinske zahvate i dekorativno opremanje unutrašnjosti. Povod za obnovu bilo je loše građevinsko stanje crkve te nezadovoljstvo njezinim izgledom nakon Schmidt-Bolléove historicističke obnove. Osnovano je povjerenstvo za obnovu sastavljeno od uglednih stručnjaka: župnik Svetozar Rittig u ime župe sv. Marka, građevni inženjer Karlo Šefček i arhitekt Bruno Bauer iz gradskog poglavarstva, povjesničar umjetnosti Đuro Szabo iz Ureda za očuvanje povijesnih spomenika, te slikar Jozo Kljaković. Građevinski radovi rađeni su između 1936. i 1938. godine pod vodstvom inženjera Karla Šefčeka. Veći zahvati obuhvatili su zamjenu dotadašnjeg Schmidt-Bolléovog pjevališta novim, koje je dimenzijama više odgovaralo prostoru crkve, i ponovnu uspostavu kapele sv. Fabijana i Sebastijana na mjestu sakristije, koja je premještena u susjedne prostorije. Sanirani su oštećeni stupovi, postavljena oplata na donji dio zidova te novo podno popločenje. Otrpane su kripte ispod crkve, iznad kojih su izvedene armirano-be-tonske ploče. Uz to, u crkvi je uređena odvodnja, osuvremenjen sustav grijanja te umjetne rasvjete. Istodobno s radovima, su provedena i svojevrsna konzervatorska istraživanja kojima su izašli na vidjelo neki elementi ranijih faza izgradnje crkve. Dekorativno opremanje crkve rađeno je 1920-ih i 1930-ih godina, djelomično prije, a dijelom za vrijeme i poslije građevinskih radova na crkvi. Ono je obuhvatilo rad slikara Joze Kljakovića na oslikavanju velikih zidnih površina lađe, apsida i kapele, i to u tri faze. Zidovi su oslikani biblijskim temama i prikazima iz rvatske povijesti. Ivan Meštrović dao je svoj doprinos izradom brončanih skulptura i kamenih reljefa, a Ljubo Babić trima uljima na platnu. Ovom su obnovom crkve sačuvane oblikovne strukture vanjštine, ali je građevina u unutrašnjosti doživjela snažnu modernizaciju uvođenjem novih materijala i oblika. Opremanje unutrašnjosti suvremenim doprinosima vodećih hrvatskih umjetnika toga razdoblja te s naglašenim temama i simbolikom iz nacionalne povijesti, značilo je još jednu afirmaciju nacionalnog značaja crkve sv. Marka u kontekstu hrvatske povijesti i kulture.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski restauratorski zavod

Autor s matičnim brojem:
Petar Puhmajer, (336880)