Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 631103

Važnost stajske mikroklime u suvremenoj govedarskoj proizvodnji


Vučković, Goran; Mijić, Pero; Bobić, Tina; Baban, Mirjana, Gregić, Maja
Važnost stajske mikroklime u suvremenoj govedarskoj proizvodnji // Proceedings & abstract of the 6th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Irena ; Đurđević, Boris (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d. d., 2013. str. 165-169 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Važnost stajske mikroklime u suvremenoj govedarskoj proizvodnji
(Importance of microclimate in barn in modern cattle production)

Autori
Vučković, Goran ; Mijić, Pero ; Bobić, Tina ; Baban, Mirjana, Gregić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Proceedings & abstract of the 6th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Irena ; Đurđević, Boris - Osijek : Glas Slavonije d. d., 2013, 165-169

ISBN
978-953-7858-01-8

Skup
6th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 27-29.05.2013.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mikroklima; staja; goveda; proizvodnja
(Microclimate; barn; cattle; production)

Sažetak
U suvremenoj govedarskoj proizvodnji bitan je svaki čimbenik, pogotovo mikroklima koja ima velik utjecaj na proizvodnju i dobrobit životinja. Kod visokomliječnih krava je taj čimbenik od velike važnosti, jer ako ne vladaju optimalni mikroklimatski uvjeti, dolazi do pada proizvodnje mlijeka. Optimalna temperatura za mliječne krave se kreće od 4 do 16°C, a relativna vlaga zraka od 60 do 80%. Najveći učinak hlađenja postiže se pri brzini strujanja zraka od 2, 5 m/s. Minimalni intenzitet osvijetljenosti bi trebao iznositi 80 luksa u trajanju preko 10 sati. Granične vrijednosti za štetne plinove koje ne smiju biti prekoračene za ugljični dioksid iznosi 3000 ppm, za amonijak 20 ppm, a za sumporovodik 5 ppm. Pravilnom izgradnjom staje, postavljanjem ventilatora i raspršivača vode, pokušavaju se osigurati optimalni mikroklimatski uvjeti. Ukoliko želimo postići pozitivne rezultate u suvremenojgovedarskoj proizvodnji, onda stajska mikroklima predstavlja nezaobilazan čimbenik.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Ovaj rad je dio rezultata istraživanja VIP projekta financiran od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske pod nazivom "Mikroklimatski utjecaji na količinu i sastav mlijeka krava".



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek