Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 630450

Zaštita kože na radu u hrvatskih frizera (rezultati EvaHair upitnika provedenog u sklopu EU projekta SafeHair)


Kujundžić Brkulj, Marija; Macan, Jelena
Zaštita kože na radu u hrvatskih frizera (rezultati EvaHair upitnika provedenog u sklopu EU projekta SafeHair) // Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 64 (2013), 2; 295-303 (recenziran, članak, stručni)


Naslov
Zaštita kože na radu u hrvatskih frizera (rezultati EvaHair upitnika provedenog u sklopu EU projekta SafeHair)
(Skin protection at work in Croatian hairdressers (results of the Evahair questionnaire developed within the EU project "Safehair"))

Autori
Kujundžić Brkulj, Marija ; Macan, Jelena

Izvornik
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju (0004-1254) 64 (2013), 2; 295-303

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Kožni iritansi; kontaktni alergeni; profesionalni kontaktni dermatitis; procjena opasnosti na radnom mjestu; osobna zaštitna sredstva; edukacija; rad na siguran način
(Skin irritants; contact allergens; occupational contact dermatitis; risk assessment at workplace; personal safety equipment; education; safety work)

Sažetak
Frizeri su prepoznati kao zanimanje koje uključuje značajne zdravstvene rizike, prvenstveno za kožu. Od 2010.-2012.g. provodio se EU projekt naziva „SafeHair“ sa ciljem razvoja zdravstvenih standarda i standarda mjera zaštite na radu za sprečavanje profesionalnih kožnih bolesti u frizerstvu u kojem sudjeluju i suradnici iz Hrvatske. Cilj ovog rada je utvrditi trenutno stanje zaštite kože na radu hrvatskih frizera. Prikupljanje podataka provedeno je ispunjavanjem EvaHair upitnika koji je sastavljen u sklopu projekta „SafeHair“. Analizirano je ukupno 213 upitnika. Među ispitanicima je bilo 133 (64 %) vlasnika salona, 46 (22 %) zaposlenika te 31 (14 %) frizerski učenik. Tridesetšest (17 %) ispitanika je potvrdilo da je u njihovom salonu bilo slučajeva kožnih tegoba tijekom posljednje 3 godine, a gotovo svi ispitanici (98 %) smatraju da je prevencija profesionalnih kožnih bolesti vrlo važna. Utvrđen je velik udio (40-50 %) neodgovorenih pitanja o provođenju procjene opasnosti. Rukavice se najviše koriste prilikom tretiranja kose s kemikalijama (88 %), a rijetko se koriste prilikom pranja kose (13 %). Dostupne su većini ispitanika (95 %), a 32% ispitanika iskazuje da ima problema sa nošenjem rukavica, većinom zato jer ograničavaju osjet opipa. Frizeri sa >30 godina radnog staža značajno češće koriste rukavice pri pranju i šišanju kose u odnosu na frizere sa <30 godina radnog staža (P<0, 05). Obuka frizera o zaštiti kože je češće zastupljena (39 %) od obuke o zaštiti dišnih putova (15 %) te mišića i zglobova (18 %). Najviše ispitanika iskazalo je potrebu za pomoći pri korištenju zakona i informiranju o proizvodima (57 %) te obavljanju procjene opasnosti (49 %). Rezultati upućuju na potrebu daljnjeg rada na edukaciji frizera o zdravstvenim rizicima njihovog radnog mjesta, te o mjerama zaštite na radu i njihovoj implementaciji. Edukaciju iz područja zaštite na radu, kao i primjenu mjera zaštite na radu potrebno je provoditi tijekom redovitog školovanja i u obliku trajne edukacije frizera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Jelena Macan, )

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jelena Macan, (224622)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MEDLINE