Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 630393

Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine


Mrkonjić Fuka, Mirna; Mutak, Višnja; Kaić, Dubravka; Skelin, Andrea; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna; Redžepović, Sulejman
Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine // Zbornik radova/Proceedings / Sonja Marić, Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb, 2013. str. 770-774 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Procjena antibiotičke rezistencije kod bakterija rodova Lactococcus i Enterococcus izoliranih iz Sira iz mišine
(Antibiotic resistance pattern of the bacteria of the genus Lactococcus and Enterococcus isolated from Cheese in a sack)

Autori
Mrkonjić Fuka, Mirna ; Mutak, Višnja ; Kaić, Dubravka ; Skelin, Andrea ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Redžepović, Sulejman

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova/Proceedings / Sonja Marić, Zdenko Lončarić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Josip Juraj Strossmayer Zagreb, 2013, 770-774

ISBN
978-953-7871-08-6

Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubravnik, Hrvatska, 17.-22.02.2103

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Sir iz mišine; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotička rezistencija
(Cheese in a sack; Lactococcus spp.; Enterococcus spp.; antibiotic resistance)

Sažetak
Sir iz mišine tradicionalni je hrvatski proizvod koji se proizvodi od sirovog ovčjeg mlijeka, a zrenje sira se odvija u ovčjoj koži (mišina). U formiranju karakterističnih organoleptičkih svojstava Sira iz mišine važnu ulogu imaju bakterije rodova Lactococcus i Enterococcus koje mogu biti rezervoar gena za antibiotičku rezistenciju. Cilj ovog rada bio je procijeniti antibiotičku rezistenciju laktokoka i enterokoka izoliranih iz uzoraka sira. Dobiveni rezultati ukazuju da su laktokoki rezistentni na antibiotičku rifampicin, ampicilin, klindamicin te na penicilin. Kod izolata enterokoka je uočena rezistencija na ampicilin i penicilin te u manjem postotku na klindamicin i rifampicin

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Sulejman Redžepović, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb