Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 630275

Razvoj novoga bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline


Trontel, Antonija
Razvoj novoga bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Razvoj novoga bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline
(Development of novel bioprocess for lactic acid production)

Autori
Trontel, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.05

Godina
2013

Stranica
323

Mentor
Novak, Srđan ; Slavica, Anita

Ključne riječi
Amilaza Lactobacillus amylovorus DSM 20531T; (amilolitičke) bakterije mliječne kiseline [(A)BMK]; bioreaktor s miješalom; horizontalni rotirajući cijevni bioreaktor (HRCB); nestrukturirani matematički model; novi bioproces proizvodnje D-/L-mliječne kiseline; regulacija metabolizma L. amylovorus DSM 20531T; simultana saharifikacija i fermentacija (SSF); simultana saharifikacija polimernih supstrata iz polučvrste sirovine i fermentacija jednostavnih ugljikohidrata (s5f)
(Amylase from Lactobacillus amylovorus DSM 20531T; (amylolytic) lactic acid bacteria [(A)LAB]; stirred-tank bioreactor; horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB); unstructured mathematical model; new bioprocess for production of D-/L-lactic acid; regulation of L. amylovorus DSM 20531T metabolism; simultaneous saccharification and fermentation (SSF); simultaneous semi-solid state saccharification and fermentation (s5f))

Sažetak
Razvijen je novi bioproces za proizvodnju D-/L- mliječne kiseline, koji pripada bioprocesima simultane saharifikacije polimernih supstrata iz polučvrste sirovine i fermentacije jednostavnih ugljikohidrata. Ovaj bioproces je proveden s pomoću amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u podlogama s visokom početnom koncentracijom škroba ili kukuruzne krupice i to u dva laboratorijska bioreaktora različite konstrukcije. Ovi visoko učinkoviti bioprocesi (YMK/glcNH = 0, 85-0, 91 g g- 1) prikladni su za uvećanje do industrijskog mjerila. Različiti točno definirani omjeri D- i L- mliječne kiseline mogu se proizvesti podešavanjem temperature bioprocesa i korištenjem odabranih (združenih) kultura bakterija mliječne kiseline. Na temelju rezultata opisanih u ovom radu predloženi su mehanizmi regulacije metabolizma kod L. amylovorus DSM 20531T i razvijen je i primijenjen nestrukturirani matematički model, kojim se opisuje novi bioproces za proizvodnju D- /L-mliječne kiseline i predviđaju vrijednosti veličina koje nisu eksperimentalno određene u ovim heterogenim sustavima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Srđan Novak, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Antonija Trontel, (296290)