Nalaz prerađenih animalnih proteina u hrani za perad (CROSBI ID 596989)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario ; Jaki Tkalec, Vesna ; Majnarić, Darko
hrvatski
Nalaz prerađenih animalnih proteina u hrani za perad
Prerađeni animalni proteini (PAP) dozvoljeni su za hranidbu peradi ako su porijeklom od ribe. Međutim, zbog neželjenih organoleptičkih svojstava (mirisa i okiusa) u finalnim proizvodima peradarske proizvodnje, mesu i jajima, upotreba ribljeg brašna dozvoljena je samo za mlađe kategorije na početku tova. S obzirom da je upotreba PAP-a pod strogim nadzorom zbog epizotiološkog značaja za pojavnost spongiformnih encefalopatija nedeklarirana upotreba ribljeg brašna predstavlja značajan epizotiološki propust. Mikroskopskom pretragom tijekom 2011. i 2012. godine pretraženo je 30 smjesa za perad. Četiri krmne smjese za hranidbu nesilica sadržavale su nedeklarirano riblje brašno. Mogućnosti za dospijeće nedeklariranog ribljeg brašna u hranu za perad su nedovoljno očišćene mješalice u mješaonama stočne hrane ili namjerno dodavanje kako bi se izbalansirao sadržaj sirovih bjelančevina.
Prerađeni animalni proteini; hrana za perad; sirovi protein; spongiformne encefalopatije
nije evidentirano
engleski
Detection of processed animal protein in poultry feed
nije evidentirano
processed animal protein; poultry feed; crude protein; spongiform encephalopathy
nije evidentirano
Podaci o prilogu
132-134.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Predarski dani 2013. Zbornik
Mirta Balenović
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut
1848-3747
Podaci o skupu
Peradarski dani 2013
poster
15.05.2013-18.05.2013
Šibenik, Hrvatska