Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini (CROSBI ID 596988)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Zadravec, Manuela ; Pleadin, Jelka ; Jaki Tkalec, Vesna ; Majnarić, Darko ; Mitak, Mario Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini // Peradarski dani 2013. Zbornik. / Mirta Balenović (ur.). Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2013. str. 129-131

Podaci o odgovornosti

Zadravec, Manuela ; Pleadin, Jelka ; Jaki Tkalec, Vesna ; Majnarić, Darko ; Mitak, Mario

hrvatski

Analiza sojine sačme na sadržaj sirovih bjelančevina te kontaminaciju bakterijama roda Salmonella u 2012. godini

Soja, kao najvažniji nositelj komponente bjelančevina u smjesama za perad, dodaje se u smjese za perad u količini od 18-22%, ovisno o kategoriji životinja i sadržaju sirovih bjelančevina. Zbog tako visokog udjela dodatka soje, vrlo je važna njena higijenska ispravnost u pogledu moguće kontaminacije bakterijama roda Salmonella. Salmonele u organizam ulaze alimentarnim putem, uzrokujući najčešće subkliničke oblike salmoneloze, a oboljele životinje mogu širiti uzročnika izmetom (horizontalni put) i jajima (vertikalni put). U radu su prikazani rezultati analiza 36 uzoraka sojine sačme, uzorkovane u 2012. godini, na sadržaj sirovih bjelančevina i prisutnost bakterija roda Salmonella. Udio sirovih bjelančevina kretao se u rasponu od 41, 26% do 48, 40%, s prosječnom vrijednošću od 45, 11±1, 76%. Od 36 analiziranih uzoraka sojine sačme, četiri uzorka odnosno 11%, bilo je kontaminirano bakterijama roda Salmonella. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je tijekom 2012. godine sojina sačma u pogledu sadržaja sirovih bjelančevina zadovoljila kriterij kakvoće, dok je s obzirom na kontaminaciju bakterijama roda Salmonella predstavljala ozbiljan epizotiološki čimbenik.

sojina sačma; sirove bjelančevine; Salmonella spp.

nije evidentirano

engleski

Analysis of soybean meal with regard to crude protein content and contamination with Salmonella in 2012

nije evidentirano

soybean meal; crude protein; Salmonella spp.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

129-131.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Peradarski dani 2013. Zbornik.

Mirta Balenović

Zagreb: Hrvatski veterinarski institut

1848-3747

Podaci o skupu

Peradarski dani 2013

poster

15.05.2013-18.05.2013

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita