Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 629913

PODRUČNE ŠKOLE U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI I VODOOPSKRBA


Senta Marić, Ankica; Petrović, Ivanka; Andabaka, Damir; Mikšik, Danica; Penava Ariana; Nakić Dinka
PODRUČNE ŠKOLE U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI I VODOOPSKRBA // IV. HRVATSKI KONGRES ŠKOLSKE I SVEUČILIŠNE MEDICINE i I. SIMPOZIJ ŠKOLSKIH MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA / Vesna Jureša (ur.).
Split, 2012. str. 157-157 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
PODRUČNE ŠKOLE U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI I VODOOPSKRBA
(ELEMENTARY SCHOOL IN RURAL AREAS OF POZESKO SLAVONSKA COUNTY AND WATER SUPPLY)

Autori
Senta Marić, Ankica ; Petrović, Ivanka ; Andabaka, Damir ; Mikšik, Danica ; Penava Ariana ; Nakić Dinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
IV. HRVATSKI KONGRES ŠKOLSKE I SVEUČILIŠNE MEDICINE i I. SIMPOZIJ ŠKOLSKIH MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA / Vesna Jureša - Split, 2012, 157-157

Skup
IV. HRVATSKI KONGRES ŠKOLSKE I SVEUČILIŠNE MEDICINE i I. SIMPOZIJ ŠKOLSKIH MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 26.-28.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Područne škole; požeško slavonska županija; vodoopskrba
(Elementary school; ozesko slavonska county; water suplly)

Sažetak
Uvod: Povezanost kakvoće i količine vode sa zdravljem ljudi je višestruko dokazana. Pokrivenost opskrbe stanovništva javnom vodoopskrbom u Hrvatskoj je 80 % što znači da su ti vodovodi pod stalnom kontrolom i da se ta voda i dezinficira. Ostalih 20 % stanovništva je opskrbljeno iz lokalnih vodovoda 6%, a iz kopanih, bušenih i zabijenih zdenaca, cisterni itd. 14%. Nažalost u tu grupu ustanova koji nisu priključene na javnu vodoopskrbu su i neke škole i vrtići. Cilj: S obzirom na iznimnu važnost takovih ustanova ispitane su 22 područne škole i jedna osnovna škola u Požeško slavonskoj županiji sa 502 učenika. Osnovnu školu pohađa 191 učenik, a u područnim školama postoji jedno do tri odjeljenja sa 4 do 35 učenika, ukupno 40 odjeljenja odnosno 311 učenika. Rezultati: U radu je prikazana kakvoća vode gdje su uzorci analizirani na analizu “A” i uključena je i analiza na sedam metala. Putem ankete dobiveni su podaci o školi i vodoopskrbi, te su uzeti uzorci tri puta kroz tri godine. Prema anketi i izvidu terena u 22 škole se koristi voda iz zdenaca, a u jednoj iz lokalnog vodovoda. Starost zdenaca je od 30-100 godina. Voda se crpi većinom hidroforima, a u tri sa kantom. Prema preporukama u većini škola voda za piće se koristi iz aparata koje su nabavili u jednoj donose vodu u bočicama. Dubina zdenaca je od 7-25 metara, a septičke jame su udaljene od 3-30 metara. U tri škole se vode redovito klorira, u pet povremeno, a u ostalima nikada. Prema rezultatima prvog uzorkovanja vode niti jedan uzorak nije bio sukladan “Pravilniku”, u drugom uzorkovanju tri škole su imale ispravne uzorke, a u trećem navratu četiri. Ove godine osnovna škola je priključena na javnu vodoopskrbu tako da nije obavljeno uzorkovanje. Razlog zdravstvene neispravnosti vode iz zdenaca je bakteriološko onečišćenja i nažalost i prisustva bakterija fekalnog porijekla pogotovo kod prvog uzorkovanja. Od kemijskih parametara razlog neispravnosti je najčešće nitrat, amonij ili organska tvar. Zaključak: Dok se područne škole ne priključe na javnu vodoopskrbu postojat će i dalje preporuka da se voda može koristiti samo za sanitarne prostorije, ali djeca se kao što je poznato baš uvijek i ne pridržavaju uputa i zato bi im trebalo osigurati i zdravstveno ispravnu vodu za piće. Na sreću do sada nije zabilježen ni jedan slučaj oboljenja putem vode u tim školama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb