Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 629820

Emancipacija i ravnopravnost u hrvatskom kontekstu


Anić, Jadranka Rebeka
Emancipacija i ravnopravnost u hrvatskom kontekstu // Rodna perspektiva u međureligijskom dijalogu u XXI veku : zbornik radova / Savić, Svenka ; Anić, Rebeka (ur.).
Novi Sad: Futura publikacije ; Ženske studije i istraživanja, 2009. str. 135-155 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Emancipacija i ravnopravnost u hrvatskom kontekstu
(Emancipation and equality in the Croatian context)

Autori
Anić, Jadranka Rebeka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Rodna perspektiva u međureligijskom dijalogu u XXI veku : zbornik radova / Savić, Svenka ; Anić, Rebeka - Novi Sad : Futura publikacije ; Ženske studije i istraživanja, 2009, 135-155

ISBN
978-86-7188-110-4

Skup
Rodna perspektiva u međureligijskom dijalogu u XXI veku

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 07.03.2008

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Žene; muškarci; rod; emancipacija; ravnopravnost; Crkva; kućanski poslovi; svećenici; redovnice; rodna socijalizacija; rodni identiteti; rodne uloge
(Women; men; gender; emancipation; equality; Church; housework; priests; nuns; gender socialization; gender identity; gender roles)

Sažetak
Raskorak koji se u Hrvatskoj pojavljuje između emancipacije na makro i mikro razini te između zakonom osigurane, proklamirane ravnopravnosti i njezinog provođenja bez obzira o kojoj se društvenoj razini radi, glavna je tema prvoga dijela ovoga članka. Nakon naznaka koliko je stvaranju raskoraka između proklamirane i zbiljske emancipacije u Hrvatskoj pogodovao društveni kontekst u kojem se proces emancipacije i ravnopravnosti provodio, slijedi prikaz ishoda istraživanja koje je po narudžbi Franjevačkog instituta za kulturu mira tijekom listopada i studenog 2005. godine provela agencija Target a koja se odnose na emancipaciju i ravnopravnost. Radi se o analizi odgovora ispitanika na pitanje kako građani Hrvatske procjenjuju dosegnuti stupanj emancipacije i ravnopravnosti u Hrvatskoj, koliko emancipaciju i ravnopravnost smatraju nužnom za budući razvoj hrvatskoga društva, vezuju li emancipaciju i ravnopravnost samo za makro razinu ili uočavaju da se odnosi i na mikro razinu te što to može značiti za budući razvoj emancipacije i ravnopravnosti. U članku su prikazani i ishodi analize podataka vezanih uz pitanje rodne socijalizacije i promjena socijalnih koncepata muškosti i ženskosti. Drugi, kraći dio članka, odnosi se na doživljaj rodne ravnopravnosti u Crkvi u Hrvatskoj i temelji se također na analizi odgovora iz upitnika Franjevačkog instituta za kulturu mira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Teologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941560-1542 - Religijski pluralizam, postmoderni religijski pokreti i hrvatski identitet (Stipan Tadić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jadranka Rebeka Anić, (277285)