Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 629666

Uvod u poslovnu logistiku, 3. izmijenjeno i dopunjeno izdanje


Segetlija, Zdenko
Uvod u poslovnu logistiku, 3. izmijenjeno i dopunjeno izdanje, Osijek: Ekonomski fakultet u Osijeku, 2013 (monografija)


Naslov
Uvod u poslovnu logistiku, 3. izmijenjeno i dopunjeno izdanje
(Instroduction in business logistics, 3 rd revised and extensed edition)

Autori
Segetlija, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Ekonomski fakultet u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2013

Stranica
353+XXI

ISBN
978-953-253-116-9

Ključne riječi
Poslovna logistika; logistički sustav; logistička koncepcija; izvršavanje narudžbe; upravljanje zalihama; sustav skladišta; pakiranje; transportni sustav; logistika nabave; logistika proizvodnje; logistika distribucije; organizacija poslovne logistike; upravljanje opskrbnim lancem; međunarodni logistički sustav
(Business logistics; logistic system; logistic conception; order processing; inventory management; warehouse system; package; transporting system; logistics od purchising; logistics of production; logistics of distribution; organization of business logistics; supply chain management; international logistics system.)

Sažetak
Treće izdanje knjige „Uvod u poslovnu logistiku“ predstavlja prerađeno i aktualizirano drugo izdanje. Promjene se najviše odnose na dodatne obrade i analize nekih novih definicija i pogleda na poslovnu logistiku u smislu procesnoga pristupa, i posebno, nešto šire obrade upravljanja opskrbnim lancem kao logistike u smislu posebne upravljačke koncepcije. Sadržaj knjige podijeljen je u šestt poglavlja. Prvi dio su uvodna razmatranja. U drugom se poglavlju obrađuje pojava logistike u gospodarstvu: potrebe njezina uvođenja, njezina svrha i poticaji za njezino uvođenje, njezin pojam, njezine definicije, njezin sadržaj i njezine zadaće, njezine razvojne faze, njezino značenje, te sustavni pristup kao osnovica logističke koncepcije. Naznačen je i sadržaj poslovne logistike unutar drugih poslovnih funkcija poduzeća ; no posebno se ističe integralni pristup u funkcioniranju logistike u poduzeću, odnosno u gospodarstvu. U trećem se poglavlju ("Oilježja logističke koncepcije")sustavni pristup konkretizira u načinu promatranja logističkih problema i u shvaćanju pojedinih i ukupnih logističkih troškova poduzeća i troškova koji su s njima u svezi. Oni su, dakako, povezani uz logističke usluge ("servise") i utječu na ukupnu učinkovitost logističkih sustava. Iz svega toga mogu se izvući zaključci o korisnosti logističkih sustava ; međutim, postoje i zapreke za uvođenje logistike u poduzeće. Kao poslovna funkcija koja „presijeca“ sve druge funkcije poduzeća logistika se nalazi u posebnom odnosu s njima ; njezina važnost raste, ona se razvija. U četvrtom dijelu knjige obrađeni su logistički podsustavi poduzeća: izvršavanje (procesiranje) narudžbi, gospodarenje zalihama, sustav skladišta, sustav pakiranja i transportni sustav. Povezanost navedenih podsustava u cjelinu logističkoga sustava poduzeća je nov pristup ; stoga i najveći dio knjige obuhvaća ova obrada logističkih podsustava. U petome se dijelu knjige navedeni logistički podsustavi posebno obrađuju za područja nabave, proizvodnje, distribucije i zbrinjavanja, kao područja toka dobara. Iz ove se analize osobito uočava i odnos logistike i drugih poslovnih funkcija poduzeća. Šesti dio knjige obrađuje logistiku u institucijskom smislu: (a) organizaciju logistike u poduzeću, (b) logistički koncept, (c) poduzeća za logističke usluge kao tržišne pomagače, (d)kooperaciju logističkih poduzeća i upravljanje opskrbnim lancem, i (e)međunarodne logističke sustave i važnost poslovne logistike za hrvatsko gospodarstvo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
010-0000000-3353 - Maloprodaja u vrijednosnom lancu hrane (Zdenko Segetlija, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Zdenko Segetlija, (101761)