Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 629013

Sloboda i zakonodavstvo umne volje. Rousseau i Kant


Gretić, Goran
Sloboda i zakonodavstvo umne volje. Rousseau i Kant // Politička misao : Croatian political science review, 49 (2012), 4; 109-127 (podatak o recenziji nije dostupan, izlaganje sa znanstvenog skupa, znanstveni)


CROSBI ID: 629013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sloboda i zakonodavstvo umne volje. Rousseau i Kant
(Freedom and Legislation of Rational Will. Rousseau and Kant.)

Autori
Gretić, Goran

Izvornik
Politička misao : Croatian political science review (0032-3241) 49 (2012), 4; 109-127

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izlaganje sa znanstvenog skupa, znanstveni

Ključne riječi
sloboda; opća volja; etika osjećajnosti; zakonodavstvo umne volje; učenje o državi; Rousseau; Kant
(freedom; general will; ethics of sentimentality; legislation of rational will; doctrine of the state; Rousseau; Kant)

Sažetak
Rousseau daje prikaz razvoja prava u kojem je konstitucija države izvedena iz principa droits de l’humanité, odnosno Rousseau traži i pronalazi prvotni akt koji u sebi sadrži i iz kojega proizlaze jednakost i sloboda, a koji je istovremeno i konstitutivni akt zajednice. On je u svome filozofijskom učenju o državi, a u suprotnosti spram svoje etike, otkrio novo područje ljudskih obveznosti po sebi, a u kojima ćudoredni osjećaj nije princip njihova prosuđivanja, već je to um kao onaj koji uviđa opravdanost tih obveznosti. To znači da se ono specifično antropologijsko utemeljenje jednakosti koje je zahtijevala Rousseauova etika pokazuje nedostatnim kada se radi o najvišim principima učenja o državi. Stoga Rousseauovo utemeljenje jednakosti u liku osebujne filozofije slobode, a koje je u opreci spram njegove etike, ima čisto racionalni karakter, jer je jedino čisti um spoznajni izvor uvjeta koji opravdavaju prisilnu vlast nad ljudima, a on je pak u jasnoj suprotnosti spram izvora spoznaje dobra i zla, a to su osjetilnost i osjećaji. To je i objašnjenje Rousseauova stava da je ćudoredna sloboda jedino moguća u državi te da slobodu jedino može imati građanin države. Medutim vjera u mogućnost slobode u državi nema svoje podrijetlo u nekakvom obožavanju države, već to proizlazi iz njegova ne-odustajanja od etike osjećajnosti, s istovremenim priznavanjem važenja pojma slobode koji se zadobiva u sferi zakonodavne države. Po Kantovu razumijevanju osnovni je cilj Rousseauova političkog mišljenja uspostaviti i osigurati neotuđiva prirodna prava individua, a koja su simbolizirana u supstanciji opće volje. Stoga se može ustanoviti da su obojica nastojala uspostaviti novu metafiziku prava, ali to ne znači da se Rousseaua može smatrati neposrednim pretečom Kantove metafizike ćudoređa i kritike praktičnog uma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Politologija, FilozofijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
015-0152481-2479 - Politike nacionalnog identiteta i povijesni lomovi (Cipek, Tihomir, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Fakultet političkih znanosti, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Gretić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Gretić, Goran
Sloboda i zakonodavstvo umne volje. Rousseau i Kant // Politička misao : Croatian political science review, 49 (2012), 4; 109-127 (podatak o recenziji nije dostupan, izlaganje sa znanstvenog skupa, znanstveni)
Gretić, G. (2012) Sloboda i zakonodavstvo umne volje. Rousseau i Kant. Politička misao : Croatian political science review, 49 (4), 109-127.
@article{article, author = {Greti\'{c}, G.}, year = {2012}, pages = {109-127}, keywords = {sloboda, op\'{c}a volja, etika osje\'{c}ajnosti, zakonodavstvo umne volje, u\v{c}enje o dr\v{z}avi, Rousseau, Kant}, journal = {Politi\v{c}ka misao : Croatian political science review}, volume = {49}, number = {4}, issn = {0032-3241}, title = {Sloboda i zakonodavstvo umne volje. Rousseau i Kant}, keyword = {sloboda, op\'{c}a volja, etika osje\'{c}ajnosti, zakonodavstvo umne volje, u\v{c}enje o dr\v{z}avi, Rousseau, Kant} }
@article{article, author = {Greti\'{c}, G.}, year = {2012}, pages = {109-127}, keywords = {freedom, general will, ethics of sentimentality, legislation of rational will, doctrine of the state, Rousseau, Kant}, journal = {Politi\v{c}ka misao : Croatian political science review}, volume = {49}, number = {4}, issn = {0032-3241}, title = {Freedom and Legislation of Rational Will. Rousseau and Kant.}, keyword = {freedom, general will, ethics of sentimentality, legislation of rational will, doctrine of the state, Rousseau, Kant} }

Časopis indeksira:


 • Web of Science Core Collection (WoSCC)
  • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


 • International Bibliography of the Social Sciences (IBSS)
 • Social Services Abstracts
 • Sociological Abstracts
 • Worldwide Political Science Abstracts
 • Academic Search Complete
 • Academic Search Premier
 • Political Science Complete
 • Central & Eastern European Academic Source
 • ProQzest Political Science
 • ProQuest PAIS International

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font