Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 629011

Što je lijevo, a što desno? Mentalne reprezentacije pojmova na horizontalnoj liniji


Tonković, Mirjana; Ivanec, Dragutin
Što je lijevo, a što desno? Mentalne reprezentacije pojmova na horizontalnoj liniji // 21. psihologijski skup Dani Ramira i Zorana Bujasa. Sažeci priopćenja. / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet, Zagreb, 2013. str. 207-207 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Što je lijevo, a što desno? Mentalne reprezentacije pojmova na horizontalnoj liniji
(What is left and what is right? Mental representations on a horizontal line)

Autori
Tonković, Mirjana ; Ivanec, Dragutin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
21. psihologijski skup Dani Ramira i Zorana Bujasa. Sažeci priopćenja. / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra - Zagreb : Filozofski fakultet, Zagreb, 2013, 207-207

ISBN
978-953-175-463-7

Skup
21. psihologijski skup Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Republika Hrvatska, 11-13. 04. 2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mentalne reprezentacije; prostorni položaj; utemeljena kognicija; apstraktni pojmovi
(Mental representations; spatial position; grounded cognition; abstract concepts)

Sažetak
Mnoga su istraživanja pokazala da neke apstraktne pojmove opisujemo koristeći prostorne dimenzije. Na primjer, vrijeme prikazujemo na horizontalnoj liniji na način da na lijevu stranu smještamo prošlost, a na desnu budućnost. Količine prikazujemo s lijeva na desno od manjih prema većima. Neka istraživanja upućuju na to da horizontalnu dimenziju koristimo i kako bi opisali afekte i moć. Po teorijama utemeljene kognicije ti opisi govore na koji način mentalno reprezentiramo navedene apstraktne pojmove. Cilj je ovog istraživanja bio provjeriti je li percepcija uključena u konceptualno procesiranje, odnosno ima li jezik utjecaja na percepciju. U prvom eksperimentu ispitali smo utjecaj prostornog položaja različitih vrsta pojmova na brzinu donošenja semantičke odluke. Riječi na ekranu su prikazivane na horizontalnoj liniji jedna pokraj druge. Rezultati su pokazali da je za skupinu pojmova koji se odnose na količine vrijeme potrebno za donošenje semantičke odluke bilo kraće onda kada su riječi prezentirane u pretpostavljenom položaju reprezentacije količina - lijevo se nalaze manje količine, a desno veće. U drugom eksperimentu ispitali smo utjecaj pretpostavljene lokacije na kojoj reprezentiramo pojmove na brzinu opažanja neutralnog znaka nakon prezentacije pojma. Rezultati su pokazali da nakon čitanja pojmova koji označavaju količine i vrijeme dolazi do sporijeg identificiranja neutralnog znaka na onom položaju koji odgovara pretpostavljenim reprezentacijama vremena i količina (prošlo vrijeme i male količine lijevo, a buduće vrijeme i velike količine desno). Ovaj se efekt javlja u situacijama kada je interval između prezentacije riječi i neutralnog znaka kratak što je moguće pripisati paralelnom odvijanju procesa perceptivne simulacije na mjestu gdje se pojavljuje znak. Rezultati istraživanja idu u prilog ideji da se pri razumijevanju nekih apstraktnih pojmova aktiviraju i perceptivni procesi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3295 - Integracija informacija kao osnova cjelovitog doživljavanja (Dragutin Ivanec, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb