Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 629

Utjecaj promjene primarne strukture na aktivnost i inhibiciju acetilkolinesteraze i butirilkolinesteraze


Kovarik, Zrinka
Utjecaj promjene primarne strukture na aktivnost i inhibiciju acetilkolinesteraze i butirilkolinesteraze 1997., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj promjene primarne strukture na aktivnost i inhibiciju acetilkolinesteraze i butirilkolinesteraze
(Amino acid residues controlling the activity and inhibition of acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase)

Autori
Kovarik, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.12

Godina
1997

Stranica
71

Mentor
Simeon-Rudolf, Vera

Ključne riječi
Acetilkolinesteraza; butirilkolinesteraza; inhibicija acilirajućim i reverzibilnim inhibitorima; mutirana kolinesteraza
(Acetylcholinesterase; butyrylcholinesterase; cholinesterase mutants; inhibition by acylating and reversible inhibitors)

Sažetak
Aktivna mjesta acetilkolinesteraze (AChE ; E.C. 3.1.1.7) i butirilkolinesteraze (BChE ; E.C. 3.1.1.8) razlikuju se u nekoliko aminokiselina koje utječu na specifičnost interakcija inhibitora i supstrata s tim enzimima. Za BChE, AChE miša, mutiranu AChE miša u kojima promjene aminokiselina odgovaraju razlikama između AChE i BChE, te za prirodne varijante BChE ljudskog seruma određene su konstante brzine inhibicije dimetilnim karbamatima: Ro 02-0683 (dimetilkarbamat(2-hidroksi-5-fenilbenzil) trimetilamonijeva bromid) i bambuterol (5[2-(tert-butilamino)-1-hidroksietil]-m-fenilen-bis(dimetilkarbamat) hidroklorid). Određene su konstante disocijacije kompleksa enzima i ovih reverzibilnih inhibitora: terbutalin (dialkohol koji nastaje hidrolizom bambuterola), 3-kloro-7-hidroksi-4-metil-kumarin, 4, 4-bipiridin i piridinijevi oksimi HI-6 i PAM-2. Aktivnosti enzima je mjerena prema supstratima, acetiltiokolinom i propioniltiokolinom. Ro 02-0683 oko 10, a bambuterol oko 16 000 puta brže inhibira BChE nego AChE. Mutacija AChE u veznom mjestu za kolin (tirozin 337 u alanin) ubrzava inhibiciju bambuterolom 630 puta. Mutacije aminokiselina perifernog mjesta AChE dovode do ubrzavanja inhibicije sa Ro 02-0683. Kompeticija reverzibilnih inhibitora sa supstratima za vezna mjesta na kolinesterazama pokazala je, da se terbutalin, PAM-2 i HI-6 vežu na katalitičko mjesto AChE i BChE, 4, 4-bipiridin se veže na katalitičko i na periferno mjesto obiju kolinesteraza, dok se derivat kumarina veže samo na periferno mjesto AChE i BChE ljudskog seruma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00220104

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zrinka Kovarik, (221483)