Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 628941

SEZONSKE RAZLIKE U KONCENTRACIJAMA METALA U SADRŽAJU I TKIVU PROBAVILA KLENA (Squalius cephalus L.) IZ RIJEKE SAVE


Filipović Marijić, Vlatka; Raspor, Biserka
SEZONSKE RAZLIKE U KONCENTRACIJAMA METALA U SADRŽAJU I TKIVU PROBAVILA KLENA (Squalius cephalus L.) IZ RIJEKE SAVE // Hrvatska akvakultura u europskoj uniji- sadašnjost i budućnost / Holik, Jugoslav i sur. (ur.).
Vukovar: HGK, 2013. str. 14-15 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 628941 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
SEZONSKE RAZLIKE U KONCENTRACIJAMA METALA U SADRŽAJU I TKIVU PROBAVILA KLENA (Squalius cephalus L.) IZ RIJEKE SAVE
(SEASONAL DIFFERENCES IN METAL CONCENTRATIONS IN THE GUT CONTENT AND GASTROINTESTINAL TISSUE OF EUROPEAN CHUB (Squalius cephalus L.) FROM THE SAVA RIVER)

Autori
Filipović Marijić, Vlatka ; Raspor, Biserka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hrvatska akvakultura u europskoj uniji- sadašnjost i budućnost / Holik, Jugoslav i sur. - Vukovar : HGK, 2013, 14-15

Skup
9. međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o ribarstvu: "Hrvatska akvakultura u europskoj uniji- sadašnjost i budućnost"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 8.-10.5.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
esencijalni i toksični metali; bioraspoloživost metala; prednje i stražnje probavilo; sezona tijekom i nakon mrijesta
(essential and toxic metals; metal bioavailability; anterior and posterior intestine; spawning and post-spawning period)

Sažetak
Metali se u prirodnim vodama javljaju u dva oblika, otopljenom i partikularnom. Dosadašnja istraživanja unosa metala u vodne organizme su uglavnom bila usmjerena na unos otopljenih metala, iako je unos putem hrane jednako važan ili čak važniji za pojedine organizme. Esencijalni metali se unose u biotu kao neophodni mikronutrijenti, koji su uključeni u metaboličke procese organizma, a zbog kemijske sličnosti uz njih se unose i toksični metali, koji nemaju nikakvu biološku ulogu. Zadnjih desetljeća se sve veća važnost pridaje izloženosti organizama metalima putem hrane, što je važno za procjenu bioraspoloživosti i nutritivne važnosti metala u akvakulturi te procjenu njihovih potencijalnih toksičnih učinaka na biotu, kako u ribnjacima, tako i u prirodnim vodama. Kako određivanje ukupne količine metala u hrani ne daje podatak o njihovoj bioraspoloživosti, u ovom istraživanju su određene koncentracije esencijalnih (Cu, Fe, Mn, Zn) i toksičnih metala (Ag, Cd, Ni, Pb) u sadržaju probavila te uspoređene s razinama metala u probavnom tkivu klena (Squalius cephalus L.) iz rijeke Save. Uzorkovanje je provedeno dužinom 150 km riječnog toka od Otoka Samoborskog do Jasenovca i predstavlja jedno od prvih istraživanja o unosu metala putem hrane u ribe u okolišnim uvjetima. S obzirom da primjena probavila kao indikatorskog organa izloženosti metalima još nije uobičajena, usporedili smo koncentracije metala u prednjem (želudac i početni dio srednjeg crijeva) i stražnjem probavilu (završni dio srednjeg i cijelo stražne crijevo), u svrhu procjene prikladnog dijela probavila kao bioindikatorskog tkiva. Osim toga, uzorkovanje smo proveli tijekom (travanj i svibanj) i nakon mrijesta (rujan), u svrhu izbora prikladne sezone za procjenu opterećenja vodnih ekosustava metalima. Analiza Zn u sadržaju i tkivu probavila klena je provedena atomskim apsorpcijskim spektrometrom (AAS), a ostalih metala masenim spektrometrom visokog razlučivanja s induktivno spregnutom plazmom (HR ICP-MS). Koncentracije metala u sadržaju i tkivu probavila klena su povišene u periodu tijekom mrijesta, odnosno proljetnom periodu bržeg metabolizma i povišenog unosa hrane u riba. U obje sezone razine metala u sadržaju probavila opadaju u nizu Fe>Mn>Zn>Cu>Pb>Ni>Cd>Ag, a u probavnom tkivu Zn>Fe>Cu≈Mn>Ni>Pb≈Cd>Ag, što ukazuje da unos metala ovisi o njihovoj bioraspoloživosti, a ne o ukupnoj koncentraciji u hrani. Razine svih analiziranih metala su više u sadržaju probavila u usporedbi s probavnim tkivom, dok su u probavnom tkivu povišene u stražnjem dijelu probavila. Izuzetak je Zn, vjerovatno zato što se Zn u organizmu pohranjuje u probavilu. Naši podaci ukazuju da procjenu izloženosti vodnih ekosustava metalima treba provesti u sezoni nakon mrijesta riba, kada su metali pod manjim utjecajem fizioloških promjena organizma, a kao indikatorski organ izdvajamo stražnji dio probavila, koji i predstavlja mjesto apsorpcije metala iz hrane u ribe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, Kemija, BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982934-2721 - Stanične promjene u vodnih organizama pobuđene metalima (Erk, Marijana, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Filipović Marijić, Vlatka; Raspor, Biserka
SEZONSKE RAZLIKE U KONCENTRACIJAMA METALA U SADRŽAJU I TKIVU PROBAVILA KLENA (Squalius cephalus L.) IZ RIJEKE SAVE // Hrvatska akvakultura u europskoj uniji- sadašnjost i budućnost / Holik, Jugoslav i sur. (ur.).
Vukovar: HGK, 2013. str. 14-15 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Filipović Marijić, V. & Raspor, B. (2013) SEZONSKE RAZLIKE U KONCENTRACIJAMA METALA U SADRŽAJU I TKIVU PROBAVILA KLENA (Squalius cephalus L.) IZ RIJEKE SAVE. U: Holik, J. (ur.)Hrvatska akvakultura u europskoj uniji- sadašnjost i budućnost.
@article{article, author = {Filipovi\'{c} Mariji\'{c}, Vlatka and Raspor, Biserka}, editor = {Holik, J.}, year = {2013}, pages = {14-15}, keywords = {esencijalni i toksi\v{c}ni metali, bioraspolo\v{z}ivost metala, prednje i stra\v{z}nje probavilo, sezona tijekom i nakon mrijesta}, title = {SEZONSKE RAZLIKE U KONCENTRACIJAMA METALA U SADR\v{Z}AJU I TKIVU PROBAVILA KLENA (Squalius cephalus L.) IZ RIJEKE SAVE}, keyword = {esencijalni i toksi\v{c}ni metali, bioraspolo\v{z}ivost metala, prednje i stra\v{z}nje probavilo, sezona tijekom i nakon mrijesta}, publisher = {HGK}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Filipovi\'{c} Mariji\'{c}, Vlatka and Raspor, Biserka}, editor = {Holik, J.}, year = {2013}, pages = {14-15}, keywords = {essential and toxic metals, metal bioavailability, anterior and posterior intestine, spawning and post-spawning period}, title = {SEASONAL DIFFERENCES IN METAL CONCENTRATIONS IN THE GUT CONTENT AND GASTROINTESTINAL TISSUE OF EUROPEAN CHUB (Squalius cephalus L.) FROM THE SAVA RIVER}, keyword = {essential and toxic metals, metal bioavailability, anterior and posterior intestine, spawning and post-spawning period}, publisher = {HGK}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font