Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 628411

Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda


Senčić Đuro
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda, Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 2013 (prirucnik)


Naslov
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda
(Breeding pigs for the production of traditional meat products)

Autori
Senčić Đuro

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, znanstvena

Izdavač
Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2013

Stranica
108

ISBN
978-953-7871-09-3

Ključne riječi
Svinje; tradicijski mesni proizvodi
(Pigs; traditional meat products)

Sažetak
Plodna Slavonija poznata je po proizvodnji više vrsta suhomesnatih proizvoda: kulen, kulenova seka, kobasica, šunka i slanina, ali i drugih svinjskih prerađevina (krvavica, švargl, čvarci, mast). Za njihovu proizvodnju potrebne su „zrele svinje“ odgovarajuće klaoničke kvalitete. Proizvodnja svinja za tradicionalne mesne proizvode može se odvijati u različitim proizvodnim sustavima (otvoreni, zatvoreni, poluotvoreni, „organski“). Svaki od navedenih sustava daje specifičnu kvalitetu svinja za klanje, a time i njihovih proizvoda. Proizvodni sustavi mogu značajno utjecati na performanse rasta te kvalitetu trupa i mesa svinja. Taj utjecaj proizlazi iz međusobnog djelovanja uvjeta držanja, količine i sastava hrane i korištenog genotipa svinja. Odabir sustava proizvodnje ovisan je o lokalnim proizvodnim uvjetima, genotipu svinja, zahtjevima potrošača (tržišta) za određenom kvalitetom proizvoda i drugim čimbenicima. Slavonski tradicionalni mesni proizvodi mogu svojom kvalitetom biti prepoznatljivi hrvatski brend na domaćem i na inozemnom tržištu. Za proizvodnju ovih proizvoda standardne kvalitete, potrebne su i svinje standardne kvalitete, o čijoj se proizvodnji u ovoj knjizi i raspravlja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Đuro Senčić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Senčić Đuro
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda, Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 2013 (prirucnik)
Senčić Đuro (2013) Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda. Osijek, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.
@book{book, year = {2013}, pages = {108}, keywords = {Pigs, traditional meat products}, isbn = {978-953-7871-09-3}, title = {Breeding pigs for the production of traditional meat products}, keyword = {Pigs, traditional meat products}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta J. J. Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }