Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 628305

Prehrambeni unos kalcija studentske populacije Ličko-senjske županije


Šimac-Smolčić, Ivana, Colić Barić, Irena, Ivković, Matea, Keser, Irena, Panjkota Krbavčić, Ines
Prehrambeni unos kalcija studentske populacije Ličko-senjske županije // 40. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Lovran, Hrvatska, 2012. str. 85-86 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Prehrambeni unos kalcija studentske populacije Ličko-senjske županije
(Calcium dietary intake among student population of Lika-senj county)

Autori
Šimac-Smolčić, Ivana, Colić Barić, Irena, Ivković, Matea, Keser, Irena, Panjkota Krbavčić, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
40. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / - , 2012, 85-86

Skup
40. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21-24.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kalcij; prehrambeni unos; FFQ; studentska populacija
(Calcium; dietary intake; FFQ; student population)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi prehrambeni unos kalcija, vrlo bitnog nutrijenta za razvoj i očuvanje zdravlja kostiju, u studentskoj populaciji Ličko-senjske županije. U istraživanju je sudjelovalo 321 student oba spola (49, 8% muškaraca i 50, 2% žena) dobi 19-25 godina, odabranih metodom slučajnog uzorka, uz pristanak ispitanika. U cilju prikupljanja relevantnih podataka korištena su ciljana antropometrijska mjerenja i dijetetičke metode (kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) za procjenu unosa kalcija). U prosjeku studenti oba spola imali su adekvatnu tjelesnu masu i udjel masnog tkiva. Prosječan unos kalcija nije bio statistički značajno (p<0, 05) različit s obzirom na spol, te je bio u skladu s preporučenim vrijednostima. Mlijeko i mliječni proizvodi bili su najznačajniji izvor kalcija u prosječnom dnevnom unosu (47, 72% ).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Irena Keser, (266856)