Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 628304

Dinamičko vođenje i usmjeravanje slijepih i slabovidnih osoba u prometu


Periša, Marko
Dinamičko vođenje i usmjeravanje slijepih i slabovidnih osoba u prometu 2013., doktorska disertacija, Fakultet prometnih znanosti, Zagreb


Naslov
Dinamičko vođenje i usmjeravanje slijepih i slabovidnih osoba u prometu
(Dynamic guiding and routing of disabled and visually impaired persons in traffic)

Autori
Periša, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Fakultet prometnih znanosti

Mjesto
Zagreb

Datum
11.04

Godina
2013

Stranica
205

Mentor
Peraković, Dragan ; Runjić, Tina

Ključne riječi
Slijepe i slabovidne osobe; relevantni parametri vođenja i usmjeravanja; korisnički zahtjevi vođenja i usmjeravanja; ICT usluge u funkciji kretanja; model vođenja i usmjeravanja.
(Blind and visually impaired people; Relevant parameters of guidance and routing; User’s requirements for guidance and routing; ICT services in the function of movement; Guidance and routing model.)

Sažetak
Kretanje slijepih i slabovidnih osoba prometnom mrežom danas se isključivo temelji na primjeni pomagala (bijeli štap) i metodama koje korisnici savladavaju na treningu orijentacije i kretanja. U doktorskoj disertaciji provedeno je istraživanje dostupnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija i usluga čija je svrha povećanje stupnja pokretljivosti slijepih i slabovidnih osoba prilikom kretanja prometnom mrežom. U cilju dobivanja relevantnih prometno-tehnoloških i edukacijsko-rehabilitacijskih parametara provedene su analize najčešće korištenih pješačkih zona kretanja slijepih i slabovidnih osoba i prometnih raskrižja. Prometna raskrižja analizirana su sa stajališta teško savladivih za samostalno kretanje primjenom osnovnih metoda prelaska prometnog raskrižja koje korisnici prolaze na treningu orijentacije i kretanja. Provedene su analize dostupnosti mobilnih terminalnih uređaja u koje su uključene i analize korištenja osnovnih funkcionalnosti pojedinih uređaja. Metodom anketiranja i intervjuiranja vrednovani su svi relevantni parametri vođenja i usmjeravanja proizašli iz navedenih analiza i provedbom treninga orijentacije i kretanja u trajanju od šest mjeseci. Na osnovi provedenog istraživanja i korištenih znanstvenih metoda definiran je dinamički model koji se temelji na relevantnim parametrima vođenja i usmjeravanja, korisničkim zahtjevima te na primjeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija i usluga. Dinamički model vođenja i usmjeravanja ima cilj omogućiti slijepoj ili slabovidnoj osobi sigurno kretanje na samostalan i koordiniran način. Informacije koje korisniku omogućava sustav (korisnikova točna lokacija, okruženje i usmjeravanje) definiraju se prema trenutno dostupnim tehnologijama. Korištenjem mobilnog terminalnog uređaja korisnik dobiva informacije čiji je format prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Testiranje učinkovitosti modela provedeno je na realnom sustavu prometne mreže Grada Zagreba. Rezultati dobiveni prilikom testiranja omogućili su korisniku točnu informaciju o lokaciji i okruženju čime se povećao stupanj sigurnosti te kvaliteta života.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Tehnologija prometa i transportPOVEZANOST RADA


Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb,
Fakultet prometnih znanosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marko Periša, (269095)