Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Stancija Blek, Tar 2008 (CROSBI ID 772382)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Šiljeg, Bartul ; Kovačić, Vladimir Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Stancija Blek, Tar 2008 // Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Stancija Blek, Tar 2008. 2009.

Podaci o odgovornosti

Šiljeg, Bartul ; Kovačić, Vladimir

hrvatski

Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Stancija Blek, Tar 2008

Istraživanja 2008. godine donijela su nove spoznaje o životu na lokalitetu. Najznačajniji je nalaz sloja SJ 010 sa staklom i novcem kraja XIII i početka XIV stoljeća. Novac i staklo ukazuju na življenje bogatijeg sloja u kuli jer staklo u XIV st. a pogotovo u prvoj polovici stoljeća pripada u luksuznu robu. Dakle Stari Tar funkcionira istovremena sa Novim (spominje se 1286.g.) i vjerojatno u ovo vrijeme upravitelj ovog dijela poreštine prebiva u kuli u Starom Taru. Osim toga dobili smo zatvorenu cjelinu u kojoj je veći broj staklenih oblika datiran u prvu polovicu XIV stoljeća. Otkriće stubišta otkriva jednu novu komunikaciju sa gornjim katovima građevine. Spolija uzidana u jednu stubu otkriva dio namještaja ranokršćanske crkvice unutar sklopa. Također nešto niža pozicija prve stube u odnosu na okolinu daje nadu da okolni teren može dati nedirnute arheološke slojeve. Radovi na prostoru označenom brojem 8 te između crkve i prostorije 1 dali su saznanja da je jedan sloj na tom prostoru do visine 1 metra nasut u nedavnim pražnjenjima prostorija 1 i 2. Osim što su ti prebačeni slojevi izgubljeni za arheologiju oni dodatno pritišću zidove te mogu izazvati urušavanje pojedinih zidova. Iskopom tog sloja smanjen je pritisak na pojedine zidove ali je i dobiven obrađeni i poluobrađeni kamen za eventualnu obnovu zidova lokaliteta. Kamen je izdvajan na poseban kup u blizini građevine.

Stancija Blek; Tar; Poreč; antika; kasna antika; srednji vijek; staklo; stube

nije evidentirano

engleski

Report on archaeological Excavations on the Site Stancija Blek, Tar 2008

nije evidentirano

Stancija Blek; Tar; Poreč; antika; kasna antika; srednji vijek; glass; stairs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Stancija Blek, Tar 2008

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija