Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

(Izvan)jezične informacije u frazemima s kulinarskim elementima u talijanskom i hrvatskom jeziku (CROSBI ID 596475)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Rogošić, Andrea ; Luketin Alfirević, Antonia (Izvan)jezične informacije u frazemima s kulinarskim elementima u talijanskom i hrvatskom jeziku // Jezik kao informacija: knjiga sažetaka / Peti-Stanić, A. i Stanojević, M.M. (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku (HDPL) ; Srednja Europa, 2012. str. 81-82

Podaci o odgovornosti

Rogošić, Andrea ; Luketin Alfirević, Antonia

hrvatski

(Izvan)jezične informacije u frazemima s kulinarskim elementima u talijanskom i hrvatskom jeziku

U radu se prikazuju vrste jezičnih i izvanjezičnih informacija koje sudjeluju u oblikovanju talijanskih i hrvatskih frazema koji sadrže kulinarske elemente ili u svom semantičkom talogu imaju sliku koja je povezana s jelom. Frazemi ekscerpirani iz hrvatskih i talijanskih općih i frazeoloških rječnika podijeljeni su prema zastupljenosti svojih leksičkih sastavnica, a potom se kontrastiraju frazemi istog frazeološkog značenja u talijanskom i hrvatskom jeziku. Polazeći od pretpostavke da se u frazeološkim izrazima s gastronomskim sastavnicama odražavaju posebnosti nacionalne kulture, pokušava se utvrditi u kojoj se mjeri kroz takve frazeme prenosi informacija o nacionalnoj/kulturološkoj komponenti. Iako brojne podudarnosti među frazemima upućuju na univerzalnost ljudskog kognitivnog iskustva, cilj je ovog rada pokazati kako nam upravo razlike među frazemima ovog frazemskog sloja ukazuju da poznavanje kulture i društva olakšava korištenje frazema i njihovo prenošenje u drugi jezik.

frazem ; informacija ; kulinarski elementi ; hrvatski ; talijanski jezik

nije evidentirano

engleski

(Extra)linguistic information in idioms with culinary elements in Italian and Croatian language

nije evidentirano

idiom ; information ; culinary elements ; Italian ; Croatian

nije evidentirano

Podaci o prilogu

81-82.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Jezik kao informacija: knjiga sažetaka

Peti-Stanić, A. i Stanojević, M.M.

Zagreb: Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku (HDPL) ; Srednja Europa

978-953-6979-96-7

Podaci o skupu

Jezik kao informacija ; XXVI. međunarodni znanstveni skup HDPL-a

predavanje

11.05.2012-13.05.2012

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Filologija