Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 627727

Kompostiranje u kotlastom reaktoru s modificiranim sidrastim miješalom


Kopčić, Nina; Vuković Domanovac, Marija; Kučić, Dajana; Briški, Felicita
Kompostiranje u kotlastom reaktoru s modificiranim sidrastim miješalom // XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko (ur.).
Zagreb: HDKI/Kemija u industriji, 2013. str. 189-189 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kompostiranje u kotlastom reaktoru s modificiranim sidrastim miješalom
(Composting in batch reactor with modified anchor mixer)

Autori
Kopčić, Nina ; Vuković Domanovac, Marija ; Kučić, Dajana ; Briški, Felicita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko - Zagreb : HDKI/Kemija u industriji, 2013, 189-189

ISBN
978-953-6894-50-5

Skup
XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21-24.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kompostiranje; duhanski otpad; kotlasti reaktor; sidrasto miješalo
(Composting; tobacco waste; batch reactor; anchor mixer)

Sažetak
Razgradnju organske tvari u procesu kompostiranja provode aerobni mikroorganizmi kojima je kisik neophodan za rast i razmnožavanje. Odgovarajuće prozračivanje kompostne mase povećava brzinu biorazgradnje otpadnog materijala te doprinosi učinkovitosti procesa kompostiranja. Prozračivanje je moguće ostvariti propuhivanjem zraka kroz kompostnu masu ili miješanjem materijala koji se kompostira. U reaktorskim sustavima za kompostiranje česta je kombinacija tih dvaju procesa jer se, osim zbog bolje opskrbljenosti kisikom, miješanje koristi i zbog homogeniziranja smjese te razbijanja aglomerata. U radu je ispitana mogućnost miješanja duhanskog otpada, tijekom procesa kompostiranja pomoću modificiranog sidrastog miješala. U toplinski izoliranom kotlastom reaktoru, radnog volumena 10 dm3, provedena su dva pokusa ; pokus bez miješanja i pokus uz povremeno miješanje supstrata. U oba pokusa početna vlažnost supstrata je podešena na 62% i supstrat unutar reaktora je kontinuirano propuhivan zrakom pri protoku od 0, 72 dm3min- 1kg-1HTpoč. Miješanje u drugom pokusu provođeno je svaka 24 sata u trajanju od 2 minute pri 7 omin-1. Tijekom 10 dana praćene su promjene temperature na vrhu i u sredini reaktora, pH- vrijednosti, suhe i hlapive tvari te omjera C/N. Maksimalna postignuta temperatura u pokusu bez miješanja bila je 56°C, a u pokusu uz povremeno miješanje 46°C. Konverzija hlapive tvari (XHT) na kraju pokusa bez miješanja iznosila je 38, 9%, a na kraju pokusa s miješanjem iznosi 34, 3%. U pokusu s povremenim miješanjem uočeno je sabijanje i sljepljivanje kompostne mase te stvaranje šupljine u materijalu oko lopatica miješala čime se odabrano miješalo ne može smatrati odgovarajućim za odabrani supstrat u danom sustavu. Dobiveni rezultati upućuju na veću učinkovitost procesa kompostiranja provedenog bez miješanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1251963-1968 - Aerobno kompostiranje čvrstog otpada u reaktorskom sustavu (Felicita Briški, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb