Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 627705

U carstvu životinja. Animalističko čitanje hrvatskih dječjih časopisa


Batinić, Ana
U carstvu životinja. Animalističko čitanje hrvatskih dječjih časopisa, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada - Filozofski fakultet, 2013 (monografija)


Naslov
U carstvu životinja. Animalističko čitanje hrvatskih dječjih časopisa
(In the Animal Kingdom. Reading of Croatian Children's Magazines from Animal Studies Viewpoint)

Autori
Batinić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada - Filozofski fakultet

Grad
Zagreb

Godina
2013

Stranica
341

ISBN
978-953-169-242-7

Ključne riječi
Dječja periodika ; kulturna i književna animalistika ;
(Children's magazines ; cultural and literary animal studies ;)

Sažetak
Osnovni predmet knjige je analiza književnih i znanstveno-popularnih priloga za djecu i mladež objavljivanih na stranicama hrvatske periodike za djecu i mladež, i to s trostrukog, interdisciplinarnog motrišta: animalistike kao relativno mlade znanstvene discipline, potom mediologije, tj. časopisa kao medija te dječje književnosti. Odabrani istraživački korpus uključuje časopis “Bosiljak” (1864. – 1868.) kao prvi hrvatski časopis za mladež, zatim “Smilje” kao najdugovječniji i najznačajniji dječji časopis (1873. – 1945.) te “Smib: Smilje i bosilje”, svojevrsni nasljednik “Bosiljka” i “Smilja”, koji izlazi od 1970. do danas, čime će biti obuhvaćeno razdoblje od gotovo 150 godina. Metodološko uporište našega istraživanja čine radovi hrvatskih i stranih animalista, povjesničara književnosti, kulturologa, etnologa, antropologa i filozofa. Proučavajući animalistički sloj ispisan na stranicama hrvatske dječje periodike, pokušat ćemo osvijetliti ovu donedavno prešućivanu i zaboravljenu, ali fascinantnu problematiku koja čini važnu sastavnicu u povijesti naše kulture, ali i podsjetiti na neke zaboravljene, a možda i nikada dovoljno istaknute, dječje autore.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
101-0000000-2544 - Od građe do analize. Nepoznati i zaboravljeni hrvatski pisci XIX. i XX. stoljeća (Antun-Dubravko Jelčić, )

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti