Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 627556

Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla


Prester, Ljerka; Macan, Jelena
Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla // 2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2013. str. 15-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima: rizik i korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla
(Biologically active compounds in fish and shellfish: risks and benefits of seafood consumption)

Autori
Prester, Ljerka ; Macan, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2013, 15-16

ISBN
978-953-7031-48-0

Skup
2. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u službi zdravlja : zbornik sažetaka

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.-26.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ribe; školjkaši; kontaminanti; histaminsko otrovanje; toksini školjkaša; rizik
(Fish; shellfish; contaminants; histamine poisoning; algal toxins; risk)

Sažetak
Ribe i školjkaši imaju izrazito pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Korisni učinci konzumacije hrane morskog porijekla pripisuju se omega-3 masnim kiselinama, vitaminima (A, D, B12)koji su vezani uz lipidnu frakciju, te selenu (antioksidans). Ipak, hrana morskog porijekla može sadržavati brojne kontaminante akumulirane u njihovom tkivu. Zbog toga ribe i školjkaši mogu biti potencijalno glavni izvor izloženosti različitim toskičnim spojevima uključujući teške metale (živa), metaloide (arsen) i postojane organske onečišćujuće tvari (dioksin, poliklorirane difenile i njihove metabolite). Osim kemijskim spojevima iz okoliša, školjkaši i riba mogu biti kontaminirani i s toksinima porijeklom iz fitoplanktonskih algi, a njihova konzumacija uzrokuje nekoliko vrsta trovanja u ljudi. Nasuprot trovanju uzrokovanom morskim toksinima i polutantima, histaminsko trovanje nastaje kao posljedica konzumacije ribe koja sadrži visoke koncentracije histamina i drugih biogenih amina (putrescin, tiramin, kadaverin)uslijed kvarenja. Klinički simptomi trovanja nakon konzumacije toksičnih ili kontaminiranih morskih organizama su specifični, ovise o toksičnoj supstanci, njenoj dozi i metabolitima, kao i o zdravstvenom statusu konzumenta, te su u rasponu od blagih i akutnih reakcija do kroničnih i po život opasnih stanja.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Jelena Macan, )

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb