Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 627356

Postoje li stereotipi o znanstvenicima - validacija skale "slike" o znanstvenicima


Letina, Srebrenka; Zauder, Krešimir
Postoje li stereotipi o znanstvenicima - validacija skale "slike" o znanstvenicima // 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, Gordana i dr. (ur.).
Zagreb, Hrvatska, 2013. str. 162-162 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 627356 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postoje li stereotipi o znanstvenicima - validacija skale "slike" o znanstvenicima
(Stereotypes about scientists - validation of "image of scientists" scale)

Autori
Letina, Srebrenka ; Zauder, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, Gordana i dr. - Zagreb, Hrvatska, 2013, 162-162

ISBN
978-953-175-463-7

Skup
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11. - 13. travnja, 2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
stereotipi o znanstvenicima; stavovi prema znanosti; znanstvenici
(Stereotypes about scientists; Image of scientists; Scientists; Attitude toward science)

Sažetak
U recentnoj literaturi postoji nestašica istraživanja na temu stereotipa o znanstvenicima. Istraživanja iz 80-ih godina prošlog stoljeća su ukazala da slika znanstvenika obuhvaća različite osobne i radne karakteristike, od kojih su neke pozitivne (npr. inteligentni, predani svom poslu), a neke negativne (npr. nedruštveni, dosadni). Iako se može pretpostaviti da su u današnje doba stereotipi mnogo manje izraženi, novija istraživanja na odrasloj populaciji su rijetka. Cilj istraživanja je ispitati neka psihometrijska svojstva modificirane verzije skale o slici znanstvenika (Image of Science and Scientists Scale – ISSS, Krajkovich i Smith, 1982) kod odraslih osoba. Sudionici su ispunili on line upitnik (N= 369 ). Uzorak je prigodni, djelu ispitanika se pristupilo putem e-maila, te su zamoljeni da ukoliko žele proslijede dalje link za upitnik (tehnika snježne grude). Uzorak se sastoji 76% od žena (24% muških ispitanika), prosječne dobi od 34, 7 godine (od 18 do 74), od kojih je 25, 5% studenata, a 28, 2% su znanstvenici, većinom iz društvenih znanosti (50%). Ispitana verzija skale sadrži 58 čestica, i sastoji se od dvije podskale od 29 tvrdnje (Likertovog tipa od 6 stupnjeva od „uopće se ne slažem“ do „u potpunosti se slažem“): skala profesionalnih, i skala interpersonalnih kompetencija znanstvenika . Dobivene su visoke mjere pouzdanosti za skalu u cijelosti (α=.93), i za podskale (za obje α=.89). U prilog konvergentne valjanosti je niska i značajna povezanost sa skalom stavova prema znanosti (r=.31). Usporedbom znanstvenika sa ostalim sudionicima nisu pronađene statistički značajne razlike u rezultatima. Također, ispitana je povezanost sa nekim demografskim karakteristikama sudionika (spol, dob, obrazovanje, religioznost). Zaključno, s obzirom na dobivene koeficijente asimetričnosti i spljoštenosti, izdvojene su tvrdnje u skali za koje se može reći da predstavljaju zajedničke percepcije o znanstvenicima u ispitanom uzorku, te mogući izbor tvrdnji za daljnja ispitivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Profili:

Avatar Url Srebrenka Letina (autor)

Avatar Url Krešimir Zauder (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Letina, Srebrenka; Zauder, Krešimir
Postoje li stereotipi o znanstvenicima - validacija skale "slike" o znanstvenicima // 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, Gordana i dr. (ur.).
Zagreb, Hrvatska, 2013. str. 162-162 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Letina, S. & Zauder, K. (2013) Postoje li stereotipi o znanstvenicima - validacija skale "slike" o znanstvenicima. U: Kuterovac Jagodić, G. (ur.)21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja.
@article{article, editor = {Kuterovac Jagodi\'{c}, G.}, year = {2013}, pages = {162-162}, keywords = {Stereotypes about scientists, Image of scientists, Scientists, Attitude toward science}, isbn = {978-953-175-463-7}, title = {Stereotypes about scientists - validation of "image of scientists" scale}, keyword = {Stereotypes about scientists, Image of scientists, Scientists, Attitude toward science}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }