Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 627340

Poveznice Belbinovog upitnika timskih uloga s petfaktorskim modelom ličnosti


Kristofić-Ambruš, Barbara; Letina, Srebrenka; Krapić, Nada
Poveznice Belbinovog upitnika timskih uloga s petfaktorskim modelom ličnosti // 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja. (ISBN: 978-953-175-463-7) / Kuterovac Jagodić. G., Erceg Jugović, I., Huić, A. (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2013. str. 157-157 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Poveznice Belbinovog upitnika timskih uloga s petfaktorskim modelom ličnosti
(Relationship of Belbin team role questionnaire with big five model of personality)

Autori
Kristofić-Ambruš, Barbara ; Letina, Srebrenka ; Krapić, Nada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja. (ISBN: 978-953-175-463-7) / Kuterovac Jagodić. G., Erceg Jugović, I., Huić, A. - Zagreb, Hrvatska : Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2013, 157-157

ISBN
978-953-175-463-7

Skup
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11-13. 04. 2013.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Belbinov upitnik timskih uloga ; petfaktorski model ličnosti
(Belbin team role questionnaire ; big five personality model)

Sažetak
U Hrvatskoj i inozemnoj organizacijskoj praksi među najčešće korištenim upitnicima timskih uloga je Belbinov upitnik unatoč tome što se ne zasniva na provjerenom teoretskom modelu i postoji manjak empirijskih istraživanja o njegovoj konstruktnoj valjanosti. Upitnik pretpostavlja postajanje osam nezavisnih timskih uloga: koordinator, pokretač, izvršitelj, kreativac, istraživač, promatrač-procjenjivač, timski radnik i finišer, od kojih svaki član tima može imati jednu ili više timskih uloga. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti poveznice Belbinovog upitnika timskih uloga s Petfaktorskim upitnikom ličnosti (BFI, Benet-Martinez i John, 1990). Upitnici su primijenjeni na 132 zaposlenika u radnoj organizaciji (M-33%, Ž-66%). Testiranjem normaliteta distribucija, utvrđeno je da niti jedna od osam skala timskih uloga ne odstupa značajno od normalne distribucije. Provjera interne pouzdanosti svake od skala je pokazala izrazito niske koeficijente pouzdanosti (u rasponu od -.11 (skala koordinator) do .41 (skala kreativac), s medijanom .31. Radi boljeg razumijevanja odnosa među pojedinim ulogama, ispitane su međukorelacije među skalama. Najviše, ali umjereno povezane, su se pokazale samo uloga finišera i istraživača (-.41). Pokazalo se da skale uglavnom nisu povezane u mjeri koja bi ukazivala na postojanje zajedničkih dimenzija. Sve međukorelacije su bile ispod .30, osim negativne povezanosti uloge finišera i istraživača (-.41). Provjerom povezanosti timskih uloga sa petfaktorskim dimenzijama ličnosti dobivene su povezanosti i to niske samo dvije dimenzije: savjesnost je pozitivno povezana sa ulogom finišera (.23), a otvorenost je pozitivno povezana s ulogom kreativca (.34), a negativno s ulogom timskog radnika (-.35). Rezultati ukazuju na heterogenost ispitivanih uloga i potrebu za usavršavanjem postojećih instrumenata za ispitivanje timskih uloga koji bi omogućili stvaranje zajedničkog teorijskog okvira s provjerenim konceptima u psihologiji ličnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb