Određivanje udjela čvrste faze masti u biljnim mastima (CROSBI ID 333374)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Švast, Vlatka
Banović, Mara
--
hrvatski
Određivanje udjela čvrste faze masti u biljnim mastima
Biljne masti se u konditorskoj industriji koriste kao jedna od sirovina u proizvodnji različitih proizvoda. Da bi se za određeni proizvod primjenila mast odgovarajućih svojstava potrebno je poznavati njena fizikalno-kemijska svojstva. Udio čvrste faze masti pokazatelj je topljivosti, odnosno mazivosti neke biljne masti što može biti pokazatelj za njenu namjenu. U ovom radu je provedeno određivanje čvrste faze masti u uzorcima biljnih masti koje se ne tržištu javljaju pod različitim trgovačkim imenima. Za određivanje udjela čvrste faze masti primjenjena je metoda nuklearne magnetske rezonancije. Prema dobivenim rezultatima ispitivani uzorci masti svrstani su u grupe od mazivih do tvrdih.
biljne masti; čvrsta faza masti; nuklearna magnetska rezonanca
nije evidentirano
engleski
Estimation of the solid fat content in different vegetable fats
nije evidentirano
vegetable oils; solid fat index; nuclear magnetic resonance
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
08.03.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb