Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 627192

Sorpcija amonijaka na suho i vlažno plodno tlo nastalog tijekom razgradnje otpadaka grožđa i duhana


Kučić, Dajana; Kopčić, Nina; Vuković Domanovac, Marija; Briški, Felicita
Sorpcija amonijaka na suho i vlažno plodno tlo nastalog tijekom razgradnje otpadaka grožđa i duhana // XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Andrea Hadžiev ; Zdenko Blažeković (ur.).
Zagreb: HDKI/Kemija u industriji, 2013. str. 237-237 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Sorpcija amonijaka na suho i vlažno plodno tlo nastalog tijekom razgradnje otpadaka grožđa i duhana
(Sorption of ammonia on dry and wet potting soil evolved during composting of grape and tobacco waste)

Autori
Kučić, Dajana ; Kopčić, Nina ; Vuković Domanovac, Marija ; Briški, Felicita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Andrea Hadžiev ; Zdenko Blažeković - Zagreb : HDKI/Kemija u industriji, 2013, 237-237

ISBN
978-953-6894-50-5

Skup
XXIII. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.-24. travanj 2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Kompostiranje; amonijak; sorpcija; plodno tlo
(Composting; ammonia; sorption; potting soil)

Sažetak
U današnje vrijeme sve je veća količina nastalog otpada te je taj otpad potrebno zbrinuti. Jedan od postupaka smanjenja otpada je kompostiranje. Kompostiranje biorazgradivog otpada je kontrolirani proces kojim se biorazgradiva tvar prevodi u stabilan produkt (kompost) uz oslobađanje topline, CO2, NH3, vode. Plinovi koji nastaju kompostiranjem potrebno je zbrinuti. Primjenjuju se različite tehnike za njihovo uklanjanje, među kojim je i sorpcija. Cilj ovog istraživanja bilo je ispitivanje suhog i vlažnog plodnog tla za adsorpciju amonijaka. Kompostiranje je provedeno pri protoku zraka od 0, 645 dm3 min- 1kgVSo u šaržnom, toplinski izoliranom reaktoru (10 dm3) tijekom 21 dana. Za vrijeme trajanja procesa pratile su se promjene temperature u reaktoru, pH vrijednost i anorganski oblici dušika u supstratu i adsorbensu, omjera C/N, te koncentracija amonijaka na ulazu i izlazu iz adsorpcijske kolone. Amonijak se sakupljao u 4% H3BO3. Amonijak u struji izlaznog zraka detektirao se devetog dana kompostiranja, kada je pH supstrata iznosio 8, 5 a koncentracija amonijevih iona u supstratu je bila u opadanju. Također, smanjenjem koncentracije NH4+ iona rasla je koncentracija NO3- iona što ukazuje na proces nitrifikacije u supstratu. Količina nastalog amonijaka biorazgradnjom otpadaka grožđa i duhana iznosila je 116 mg kgHT-1. Dobiveni rezultati ukazuju da suho plodno tlo u cijelosti adsorbira amonijak u izlaznoj struji zraka dok vlažno plodno tlo adsorbira 49 % ukupno nastalog amonijaka. Razlog tome je što plodno tlo u sebi sadrži NH4+ ione koji zauzimaju aktivnu površinu te ih je potrebno prethodno desorbirati. Plodno tlo je moguće nakon upotrebe koristiti u druge svrhe kao npr. za oplemenjivanje tla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1251963-1968 - Aerobno kompostiranje čvrstog otpada u reaktorskom sustavu (Felicita Briški, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb