Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 627082

Govorimo istim jezikom


Kordić, Snježana
Govorimo istim jezikom, 2013. (intervju).


Naslov
Govorimo istim jezikom
(We speak the same language)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Novosti, 19.4.2013., str. 26-27 (intervju vodio Nenad Jovanović)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2013

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; nacionalizam; standardni jezik; pismo; ćirilica; Vukovar; policentrični jezik; preskriptivnost; purizam; Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima; dijalekt; štokavski; identitet; obrazovanje; pravopis; etnički konflikt; nacija; srpski; hrvatski; crnogorski; bosanski; srpskohrvatski
(Sociolinguistics; language policy; nationalism; standard language; script; Cyrillic; Vukovar; polycentric language; prescriptivism; purism; European Charter for Regional or Minority Languages; dialect; Štokavian; identity; education; orthography; ethnic conflict; nation; Serbian; Croatian; Montenegrin; Bosnian; Serbo-Croatian)

Sažetak
Sukladno tezama iznesenima u knjizi "Jezik i nacionalizam", autorica u ovom intervjuu pokazuje da je u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i u skladu s Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima ako u Vukovaru javni natpisi ostanu samo na latinici. Nadalje, kritički govori o tvrdnjama koje iznosi Milorad Pupovac da je u Vukovaru riječ o dvojezičnosti. Isto tako se kritički osvrće na stav koji zastupa Josip Silić. Tematizira se i pravopis i purizam u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, Politologija, FilologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)