Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 626972

Jezik korčulanske pjesmarice bratovštine Svih svetih iz 15. stoljeća


Zubčić, Sanja; Holjevac, Sanja
Jezik korčulanske pjesmarice bratovštine Svih svetih iz 15. stoljeća // Zbornik radova sa znanstvenog skupa Književno stvaralaštvo, jezik i kultura na otoku Korčuli / Durić, Dejan (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci - Gradska knjižnica Ivan Vidali Korčula, 2013. str. 233-251 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Jezik korčulanske pjesmarice bratovštine Svih svetih iz 15. stoljeća
(Die Sprache im Gesangbuch der Allerheiligen-Bruderschaft von der Insel Korčula aus dem 15. Jahrhundert)

Autori
Zubčić, Sanja ; Holjevac, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova sa znanstvenog skupa Književno stvaralaštvo, jezik i kultura na otoku Korčuli / Durić, Dejan - Rijeka : Filozofski fakultet u Rijeci - Gradska knjižnica Ivan Vidali Korčula, 2013, 233-251

ISBN
978-953-6104-96-6

Skup
Književno stvaralaštvo, jezik i kultura na otoku Korčuli

Mjesto i datum
Korčula, 30.05.-01.06.2012

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Vid Vuletić Vukasović; Korčula; pjesmarica; bratovština Svih svetih; hrvatski jezik
(Vid Vuletić Vukasović; Korčula; Gesangbuch; Allerheiligen-Bruderschaft; kroatische Sprache)

Sažetak
Književna je povijest otoka Korčule, a osobito grada Korčule, obilježena pojavom više važnih pjesmarica. U njima su zapisane pjesme što su ih o prigodi lokalnih običaja i crkvenih blagdana pjevale otočne bratovštine Svih svetih, svetoga Mihovila i svetoga Roka. Zahvaljujući Vidu Vuletiću Vukasoviću, marnom istražitelju korčulanske književne i kulturne baštine, danas nam je dostupan nekritički, ali jedini cjelovitiji prijepis pjesmarice korčulanske bratovšine Svih svetih, koju većina istraživača datira u 15. stoljeće. U ovome se radu polazi od samoga naziva pjesmarice i terminoloških nejasnoća koje postoje u literaturi glede pjesmarica s atributom „korčulanski“. Razmatra se pitanje datacije pjesmarice bratovštine Svih svetih te se analizira njezin sadržaj i struktura. Zastupljene se pjesme promatraju u širemu kontekstu tradicije hrvatskoga srednjovjekovnoga religioznog pjesništva, pri čemu je osobito važno i pitanje mogućih izvora. U središtu su pozornosti jezične značajke Korčulanske pjesmarice bratovštine Svih svetih, stoga je glavni dio rada posvećen njezinoj jezičnoj analizi, i to prema zapisu Vida Vuletića Vukasovića, pri čemu se razmatra i mogućnost uporabe toga zapisa u filološkim raspravama. Jezičnom se analizom utvrđuje i upućuju li jezične značajke teksta na vrijeme i mjesto njegova nastanka, a utvrđene se jezične značajke uspoređuju s onima u sličnim zbornicima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-1012647-0900 - Prilozi za istraživanje čakavskih dijalekata na području zapadne Hrvatske (Silvana Vranić, )
009-2263053-0916 - Povijest hrvatske sintakse (Diana Stolac, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka