Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 626970

Zaštitnici pomoraca u Dalmaciji i odraz njihova kulta u likovnoj umjetnosti


Ita Praničević Borovac
Zaštitnici pomoraca u Dalmaciji i odraz njihova kulta u likovnoj umjetnosti 2012., doktorska disertacija, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Zadar


Naslov
Zaštitnici pomoraca u Dalmaciji i odraz njihova kulta u likovnoj umjetnosti
(Patron Saints of Seamen in Dalmatia and Reflection on their Cult in Art)

Autori
Ita Praničević Borovac

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu

Mjesto
Zadar

Datum
10.VII

Godina
2012

Stranica
267

Mentor
Ivana Prijatelj Pavičić

Ključne riječi
Pomorska zavjetna umjetnost ; pomorska ikonografija ; kultovi svetaca ; kasna antika ; srednji vijek ; novi vijek ; arhitektura ; skulptura ; slikarstvo ; grafiti
(Maritime votive art ; maritime iconography ; cult of the saints ; late antiquity ; middle age ; early modern period ; architecture ; sculpture ; painting and graffity)

Sažetak
Cilj rada bio je ustanoviti koje su kršćanske svece i na koji način pomorci Dalmacije štovali kao svoje zaštitnike i o tome ostavili traga u graditeljstvu, kiparstvu i slikarstvu od IV. st. do kraja XIX. st. Analizom velikog broja raznovrsnih umjetničkih ostvarenja uočeno je da se u svakoj od tri razmatrane povijesne epohe: u kasnoj antici, srednjem i novom vijeku, pojavljuje više svetica i svetaca koji su u nekom vidu čašćeni kao zaštitnici mornara, ribara i brodara. Ustanovljeno je da se izbor svetaca tijekom stoljeća mijenjao te da se mijenjalo i likovno stvaralaštvo koje je svojim sadržajem ili oblikom izravno odražavalo povezanost sa štovanjem pojedinog sveca. Značajan dio te baštine su djela zavjetne namjene. Nalazimo ih u svim razdobljima, ali u različitim oblicima. Na temelju istražene građe nastao je preglednik istaknutih svetačkih kultova i njima posvećenih umjetničkih ostvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
244-2440820-0794 - Istočnojadranske umjetničke teme: umjetnost, politika, maritimno iskustvo (Ivana Prijatelj-Pavičić, )

Ustanove
Umjetnička akademija, Split

Autor s matičnim brojem:
Ita Praničević Borovac, (221121)