Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 626876

Kemijska i organoleptička svojstva kozjeg mlijeka obrađenog visokim hidrostatskim tlakom


Karlović, Sven; Tripalo, Branko; Bosiljkov, Tomislav; Dujmić, Filip; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen
Kemijska i organoleptička svojstva kozjeg mlijeka obrađenog visokim hidrostatskim tlakom // Knjiga sažetaka / Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko (ur.).
Osijek: Kemija u industriji, 2013. str. 201-202 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 626876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska i organoleptička svojstva kozjeg mlijeka obrađenog visokim hidrostatskim tlakom
(Chemical and Sensory properties of high hydrostatic pressure processed goat milk)

Autori
Karlović, Sven ; Tripalo, Branko ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko - Osijek : Kemija u industriji, 2013, 201-202

ISBN
978-953-6894-50-5

Skup
XXIII Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21-24.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak; mlijeko; kemijska analiza
(high hydrostatic pressure; milk; kemijska analiza)

Sažetak
Nove netoplinske obrade namirnica sve se više koriste u prehrambenoj industriji kao nadopuna ili zamjena za klasične metode pasterizacije i sterilizacije. Obrada visokim hidrostatskim tlakom primjenjuje se među ostalim i za inaktivaciju mikroorganizama u prehrambenim proizvodima. Tretiranje tlakovima u području između 100 i 1200 MPa omogućuje pasterizaciju namirnica koje sadrže vodu, obično uz neznatne utjecaje na fizikalna i kemijska svojstva namirnica, te posljedično i na njihov nutritivni sastav i organoleptička svojstva. Kako se izbjegava toplinska pasterizacija, sve nutritivne tvari poput vitamina, antioksidanta i dr. ostaju nepromijenjene, što doprinosi kvaliteti proizvoda[1]. U radu je ispitan utjecaj visokog tlaka na kemijska i fizikalna svojstva kozjeg mlijeka. Ispitivanja su provedena na svježem, neobrađenom kozjem mlijeku, te tretiranom sa tlakovima od 200, 400 i 600 MPa tijekom 6 minuta. Ispitivani su kemijski sastav, raspodjela veličine globula masti, te boja uzoraka mlijeka. Provedene kemijske analize pokazuju da nema statistički značajnih promjena u kemijskom sastavu, te je ukupni udio proteina, ugljikohidrata, masti i vode ostao isti, neovisno o primijenjenom tlaku. Dolazi do smanjenja udjela krutih tvari, osim masti, što je posljedica otapanja minerala poput koloidalnog kalcijevog fosfata. Povisivanjem tlaka na maksimalni ispitivani dolazi do denaturacije proteina sirutke, te interakcije između proteina i globula masti. Promjene u mlijeku izazvane tlakovima od 400 i 600 MPa dovode do povećanja globula masti. Boja ispitivanih uzoraka također se nije značajnije mijenjala, te je ustanovljeno da je visoki hidrostatski tlak prikladan za inaktivaciju mikroorganizama u mlijeku, te izuzetno adekvatna metoda obrade mlijeka kao sirovine za mliječne proizvode poput vrhnja, sira i dr.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( POIROT)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karlović, Sven; Tripalo, Branko; Bosiljkov, Tomislav; Dujmić, Filip; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen
Kemijska i organoleptička svojstva kozjeg mlijeka obrađenog visokim hidrostatskim tlakom // Knjiga sažetaka / Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko (ur.).
Osijek: Kemija u industriji, 2013. str. 201-202 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Karlović, S., Tripalo, B., Bosiljkov, T., Dujmić, F., Ježek, D. & Brnčić, M. (2013) Kemijska i organoleptička svojstva kozjeg mlijeka obrađenog visokim hidrostatskim tlakom. U: Hadžiev Andrea & Blažeković Zdenko (ur.)Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Tripalo, Branko and Bosiljkov, Tomislav and Dujmi\'{c}, Filip and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, year = {2013}, pages = {201-202}, keywords = {visoki hidrostatski tlak, mlijeko, kemijska analiza}, isbn = {978-953-6894-50-5}, title = {Kemijska i organolepti\v{c}ka svojstva kozjeg mlijeka obra\djenog visokim hidrostatskim tlakom}, keyword = {visoki hidrostatski tlak, mlijeko, kemijska analiza}, publisher = {Kemija u industriji}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Tripalo, Branko and Bosiljkov, Tomislav and Dujmi\'{c}, Filip and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, year = {2013}, pages = {201-202}, keywords = {high hydrostatic pressure, milk, kemijska analiza}, isbn = {978-953-6894-50-5}, title = {Chemical and Sensory properties of high hydrostatic pressure processed goat milk}, keyword = {high hydrostatic pressure, milk, kemijska analiza}, publisher = {Kemija u industriji}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font