Određivanje udjela mliječne masti u čokoladi (CROSBI ID 333367)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kiš, Ksenija
Banović, Mara
--
hrvatski
Određivanje udjela mliječne masti u čokoladi
U proizvodnji mliječne čokolade posebno mjesto zauzima mliječna mast, koja daje ugodan okus i aromu, te znatno utječe na konzistenciju i teksturu. Udio mliječne masti određivan je u uzorcima mliječne čokolade i mliječne čokolade s visokim udjelom mlijeka. U ovom radu je za određivanje mliječne masti primjenjena tehnika plinske kromatografije. Rezultati dobiveni ovom metodom uspoređeni su s rezultatima dobivenim standardnom metodom polumikro broja maslačne kiseline. Statističkom obradom podataka utvrđeno je da ne postoji značajna razlika između ovih metoda. U rutinskoj analizio mogu se primjeniti obje metode, ali se prednost daje suvremenoj plinsko-kromatografskoj metodi, koja je brža i lakše izvediva.
čokolada; mliječna mast; plinska kromatografija
nije evidentirano
engleski
Determination of milk fat in chcholate
nije evidentirano
chocolate; milk fat; gas chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
18.04.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb