Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62670

Upravljačke elite i socijalno oblikovanje tehnologije


Lažnjak, Jasminka; Švarc, Jadranka
Upravljačke elite i socijalno oblikovanje tehnologije // Znanstveno-stručni skup : Sociološki susreti "Upravljačke elite i modernizacija" : Knjiga sažetaka / Čengić, Drago ; Rogić, Ivan (ur.).
Zagreb: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, 2001. str. 18-18 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Upravljačke elite i socijalno oblikovanje tehnologije
(Ruling elites and social shaping of technology)

Autori
Lažnjak, Jasminka ; Švarc, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Znanstveno-stručni skup : Sociološki susreti "Upravljačke elite i modernizacija" : Knjiga sažetaka / Čengić, Drago ; Rogić, Ivan - Zagreb : Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, 2001, 18-18

ISBN
953-6666-16-2

Skup
Znanstveno-stručni skup : Sociološki susreti : Upravljačke elite i modernizacija

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.11.2000

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Upravljačke elite; socijalno oblikovanje tehnologije
(Ruling elites; social shaping of technology)

Sažetak
U radu se najprije analizira novi teorijski okvir modernizacije koji prozlazi iz teorije inovativnog društva i ekonomije znanja. Ključni proces u tako definiranoj modernizaciji je ovladavanje procesima upravljanja tehnološkom promjenom. Upravljačke su elite jedan od glavnih aktera tog procesa. Drugi dio rada bavi se analiziranjem mogućnosti utjecaja na formiranje i ponašanje upravljačkih elita pomoću modela konstruktivne procjene tehnologije. Moderna ili inovativna društva zasnivaju se na ekonomijama znanja čiji su glavni proizvodni resursi znanje (razvoj i istraživanje) i intelektualni kapital (obrazovanje). U modernim inovacijskim društvima klasifikacija poduzeća na zanatske, mehanizirane i automatizirane sektore postaje krajnje zastarjela. Nova klasifikacija vrši se prema izvorima i procesima stjecanja znanja (učenja i inoviranja) koja neko poduzeće koristi u ostvarenju tehnološke promjene. Pojednostavljeno rečeno, klasifikacija je zasnovana na intenzitetu ugrađenog znanja kao rezultata organiziranog procesa razvija i istraživanja. Najmodernija poduzeća jesu poduzeća temeljena na znanju (science/knowledge-based firms). Shodno tome, Hrvatska je moderno društvo upravo u onoj mjeri u kojoj je ovladala procesima upravljanja tehnološkom promjenom za potrebe vlastitog razvoja i poprimila karakteristike inovacijskih društava. Sadašnje gospodarsko stanje i tehnološko zastajanje Hrvatske za svijetom govori da se o ovom momentu uopće ne vodi računa. Stoga se sposobnost upravljanja tehnološkom promjenom nameće kao novi i nezaobilazan teorijski okvir proučavanja upravljačkih elita u Hrvatskoj o čijoj sposobnosti, konačno, ovisi postizanje gospodarskog rasta i društvenog blagostanja. Upravljačke elite promatramo kao skupinu relevantnih aktera u tom procesu. Teorije socijalnog oblikovanja tehnologije kao jedna od paradigmi unutar sociologije tehnologije upućuje nas na kontingentni karakter tehnološke promjene ovisan o relevantnim akterima. Ako tehnološka riješenja oblikuju kompleksna međudjelovanja različitih aktera, a tehnologija evoluira sa societalnim sistemom, onda je legitimno razmišljanje kako se na razvoj tehnologije može utjecati pomoću instrumenata konstruktivne procjene tehnologije. U radu se pokušavaju preispitati mogućnosti primjene modela konstruktivne procjene tehnologije na specifičnu i vrlo važnu grupu aktera: upravljačke elite.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01940110

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb